Godišnji kalendar

Septembar

Evropska nedelja mobilnosti

Stalna konferencija gradova i opština će u okviru Evropske nedelje mobilnosti organizovati akciju „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“. U tom smislu, pozivamo predsednike opština i gradonačelnike da ličnim primerom podrže akciju tako što će u petak, 21. septembra na posao doći bez automobila (pešice, javnim prevozom, biciklom). Ukoliko želite da se pridružite akciji lično ili sa svojim saradnicima, molimo Vas da nas kontaktirate kako bi Vaš doprinos akciji bio dokumentovan i medijski propraćen.

Za više informacija u vezi obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti možete se obratiti Klari Danilović, savetnici za oblast urbanizma i stanovanja (klara.danilovic@skgo.org, 011/7357-906), Aleksandri Vukmirović, šefu Službe ili Ivanu Božoviću, savetniku u Službi za evropske integracije i međunarodnu saradnju (euintegracije@skgo.org). 

Predsedništvo SKGO

Na sednici Predsedništva biće potpisan Ugovor o nastavku saradnje povodom početka nove faze podrške Stalnoj konferenciji gradova i opština kroz projekat “Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, koji finansijski podržava Vlada Švajcarske Konfederacije.

Ceremonija potpisivanja Ugovora o sprovođenju projekta, koji predstavlja podršku Švajcarske Vlade u oblasti upravljanja, biće održana u sredu, 19. septembra 2018. godine, u prostorijama SKGO (Makedonska 22/8), sa početkom u 13 časova.

Ugovor vredan 3,1 miliona evra, potpisaće  Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju i Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO.

Zahvaljujući saradnji sa Švajcarskom Vladom, SKGO je mesto gde lokalne vlasti imaju priliku i mogućnost da iskažu poteškoće sa kojima se susreću, vode direktan dijalog sa ministarstvima, ali i da dobiju konkretnu podršku da usvojeni zakon ili politiku primene u praksi. Podrška lokalnoj samoupravi ogleda se u pružanju redovne savetodavne pomoći, održavanju besplatnih obuka, pripremi modela lokalnih akata, a do sada je, pripremljeno i distribuirano više od 20 vodiča i drugih instruktivnih materijala za službenike i donosioce odluka.

Švajcarska Vlada je do sada, kroz saradnju sa Stalnom konferencijom gradova i opština podržala razvoj gradova i opština sa više od devet miliona evra.

Nakon potpisivanja Ugovora, članovi Predsedništva biće upoznati sa pripremljenim modelima lokalnih akata koji su pripremljeni u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, sa objavljenim pozivom za podnošenje prijava za pakete podrške, kao i sa Predlogom odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju predloga SKGO za imenovanje članova i zamenike članova delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

Dnevni red sednice Predsednistva.pdf

Potpisivanje Sporazuma o saradnji sa 11 gradova i opština za izradu urbanističkih planova

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizuje potpisivanje Sporazuma o saradnji sa 11 gradova i opština (Kučevo, Beočin, Bač, Leskovac, Kuršumlija, Vrnjačka Banja, Bujanovac, Sombor, Pećinci, Lebane i Surdulica), koji će biti podržani prilikom izrade urbanističkih planova za uređenje romskih podstandardnih naselja. Ovi se planovi mogu  smatrati svojevrsnom ''mapom puta'' za prostornu, socijalnu, infrastrukturnu i ekonomsku inkluziju romske zajednice u Srbiji.

Svečana ceremonija potpisavanja biće održana u petak, 21. septembra, u prostorijama SKGO (Beograd, Makedonska 22/VIII), sa početkom u 12 časova.

Prisutnima će se obratiti: Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Nikolas Bizel, šef Operacija I Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora.