33. Skupština Stalne konferencije gradova i opština

  • Štampaj

12. decembra 2003. godine u beogradskom Sava Centru održana je 33. Skupština Stalne konferencije gradova i opština. Ova Skupština je održana u godini jubileja – 50 godina postojanja asocijacije lokalnih vlasti, što je redak jubilej i za zemlje sa mnogo dužom demokratskom tradicijom. Jubilej je obeležen u aprilu ove godine, potpisivanjem Sporazuma o saradnji Stalne konferencije i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, prvog sporazuma asocijacije i državnih organa u Srbiji.

Nastavljajući radno obeležavanje ovog jubileja, zasedanje najvišeg organa Stalne konferencije obeležilo je neposredno tajno glasanje na izborima za organe asocijacije, što je takode prvi ovakav događaj u 50-godišnjoj istoriji asocijacije lokalnih vlasti u Republici Srbiji.

U radu Skupštine učestvovali su brojni predstavnici - članovi Stalne konferencije, predstavnici gradova i opština u Srbiji, kao i domaći i inostrani gosti.

stara
Predsedavajući 33. skupštine, g Goran Ćirić, predsednik Skupštine grada Niša i Konferencije


Radni deo Skupštine bio je posvećen temi `Decentralizacija – šansa novog ustava`. Uvodno izlaganje podneo je Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO. Izvestioci Skupštine sa pripremnih skupova bili su Vlatko Rajković, predsednik Skupštine grada Kragujevca, za okrugli sto o tržišno orijentisanom razvoju komunalnih delatnosti, Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, za okrugli sto o modernizaciji lokalne samouprave i Miroslav Martić, predsednik Skupštine opštine Užice za Konferenciju o decentralizaciji socijalne politike. Posebno izlaganje o pravcima decentralizacije u socijalnoj politici podnela je Gordana Matković, ministar za socijalna pitanja. Brojni diskutanti dali su svoj doprinos pripremi zaključaka Skupštine, u koje su uključeni i stavovi predskupštinskih skupova. Skupština je usvojila Zaključke koji predstavljaju smernice za rad Stalne konferencije u narednom periodu.

Skupština je potom izglasala izmene Statuta Stalne konferencije, koje se odnose na brisanje reči Jugoslavija iz naziva organizacije i usvojila izveštaj Nadzornog odbora.

Na 33. Skupštini sprovedeni su izbori za organe Stalne konferencije, prvi put neposrednim i tajnim glasanjem. Za novog predsednika Stalne konferencije, sa dvogodišnjim mandatom, izabran je dr. Vlatko Rajković, predsednik Skupštine grada Kragujevca. Skupština je takođe izabrala članove Predsedništva, predsednike odbora, i članove i predsednika Nadzornog odbora. Mandati svih izabranih organa traju dve godine.

Naredna Skupština Stalne konferencije gradova i opština održaće se, saglasno Statutu, najkasnije za dve godine.

Nova
Novoizabrani predsednik SKGO, dr Vlatko Rajković, predsednik Skupštine grada Kragujevca