36. Skupština Stalne konferencije gradova i opština

 • Štampaj

Stalna konferencija gradova i opština, nacionalna asocijacija lokalnih vlasti u Srbiji, održala je XXXVI Skupštinu, u ponedeljak, 3. decembra 2007. godine u beogradskom Sava centru. Skupštini je prisustvovalo preko 350 predstavnika iz preko 120 gradova i opština i preko 200 predstavnika domaćih i stranih visokih zvaničnika, predstavnika vladinih i nevladinih organizacija i institucija, diplomatskog kora, međunarodnih donatorskih organizacija i medija.

U okviru Skupštine su pored plenarnog dela bili organizovani i okrugli stolovi posvećeni specifičnim temama: Fiskalna decentralizacija; Novi zakonski okvir za lokalnu samoupravu; Lokalni ekonomski razvoj kao osnov ravnomernog regionalnog razvoja; Razvoj lokalne i regionalne infrastrukture.

Skup je otvorio i pozdravio gospodin Zoran Alimpić, v.d gradonačelnika Beograda, ističući značaj postojanja SKGO i organizovanja ovakvih skupova lokalnih vlasti na jednom mestu.

U svojim uvodnim obraćanjima, gospodin Oliver Dulić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije i gospodin Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Republike Srbije istakli su značaj uloge koja Stalna konferencija gradova i opština ima za lokalne samouprave Srbije u procesu zastupanja pred organima centralne vlasti, kao i u procesu izrade tekstova budućih zakona i nacionalnih strategija od značaja za lokalni nivo vlasti. Sve više se prepoznaje i uloga Stalne konferencije da o zajednički formulisanim stavovima i politikama na odgovarajući način obaveštava predstavnike lokalnih vlasti čime se ostvaruje povratna sprega između centralnih i lokalnih vlasti, istaknuto je u uvodnim govorima.
Nakon uvodnih obraćanja predstavnika centralnih vlasti, Kameron Manter, ambasador SAD, Jozef Mas, ambasador Nemačke i Alesandro Merola, ambasador Italije, govorili su o konkretnim aktivnostima koje su vlade njihovih zemalja sprovodile kroz programske i projektne aktivnosti a koje se tiču poboljšanja položaja lokalnih samouprava u Srbiji. Ambasadori su istakli da je SKGO važno mesto okupljanja predstavnika lokalnih vlasti, kao i da će se i u budućnosti, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština nastaviti snažna podrška ovih zemalja kroz sprovođenje projekata od značaja za lokalne vlasti.

Uporedo sa temama posvećenim jačanju lokalne samouprave, na ovoj Skupštini su birani organi i tela Stalne konferencije.

Za predsednika SKGO ponovo je izabran gospodin Željko Ožegović, predsednik opštine Novi Beograd, mesto predsednika Nadzornog odbora osvojila je opština Rakovica (Beograd). Pored zagarantovanih mesta SKGO koje gradovi (Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Niš) imaju po sadašnjem načinu izbora Predsedništva, ostali članovi Predsedništva su opštine: Novi Beograd, Bračar, Mladenovac, Šabac, Bladimirci, Paraćin, Rača, Leskovac, Prokuplje, Pančevo, Sombor, Bač,Pećinci, Zaječar, Majdanpek. Prema Statutu SKGO, generalni sekretar je po svojoj funckiji član Predsedništva.

Na čelu Odbora SKGO u naredne dve godine nalaziće se:

 1. Predsednik Odbora za sistem lokalne samouprave- MEDIJANA (NIŠ)
 2. Predsednik Odbora za finansije- ZRENjANIN
 3. Predsednik Odbora za evropske integracije i međunarodnu saradnju- STARI GRAD (BEOGRAD)
 4. Predsednik Odbora za ravnomerni regionalni razvoj- KOCELjEVA
 5. Predsednik Odbora za komunalne delatnosti- DIMITROVGRAD
 6. Predsednik Odbora za energetsku efikasnost- ARILjE
 7. Predsednik Odbora za zaštitu životne sredine- BATOČINA
 8. Predsednik Odbora za društvene delatnosti- ČUKARICA (BEOGRAD)
 9. Predsednik Odbora za urbanizam i stanovanje- LAJKOVAC
 10. Predsednik Odbora za lokalni ekonomski razvoj- GOLUBAC

U nastavku plenarnog dela Skupštine, donete su odluke i usvojeni su dokumenti koji su od velike važnosti za buduće funkcionisanje Stalne konferencije:

 1. Izveštaj o radu između dve skupštine SKGO ,
 2. Izveštaj Nadzornog odbora SKGO ,
 3. Finansijski izveštaj za 10 meseci 2007. godine,
 4. Izmene Statuta SKGO ,
 5. Strateški plan SKGO ,
 6. Strategija komunikacija SKGO ,
 7. Biznis plan/Finansijski plan 2008-2010
 8. Odluka o utvrđivanju članskog doprinosa za 2008. godinu ,
 9. Informacija o osnivanju, ukidanju, promeni delokruga i naziva odbora Stalne konferencije gradova i opština ,
 10. Informacija o novoj organizacionoj strukturi Stručne službe SKGO ,
 11. Odluka o pristupanju u punopravno članstvo Saveta evropskih opština i regiona (CEMR) .

Naredna izborna skupština Stalne konferencije gradova i opština održava se za dve godine.