Vesti

Obnovljivi izvori energije u opštinama

Ministarstvo rudarstva i energetike, u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja, nemačkom Organizacijom za tehničku pomoć (GTZ) i Stalnom konferencijom gradova i opština, organizovalo je 11. decembra 2009. godine, u Beogradu, radionicu pod nazivom „Obnovljivi izvori energije u opštinama“.

Glavni cilj održavanja radionice bio je upoznavanje predstavnika lokalnih samouprava sa mogućnostima, pravima i obavezama koje donosi usvajanje podzakonske regulative i podsticajnih mera za korišćenje obnovljivih izvora energije, kao i nedavno usvojene zakonske regulative vezane za izgradnju objekata koji koriste obnovljive izvore energije. Filozofija korišćenja obnovljivih izvora energije počiva na principu „Proizvodi lokalno – koristi lokalno“ i zbog toga je uloga opština u procesu iskorišćenja obnovljivih izvora energije od ključnog značaja: opštinski organi imaju glavnu ulogu u sprovođenju administrativnih procedura vezanih za izgradnju energetskih objekata koji koriste obnovljive izvore energije. Pored toga, opštine mogu u velikoj meri da doprinesu formulisanju konkretnih projekata, s obzirom da najbolje poznaju potencijale na području opštine, a neposredno utiču i na kreiranje atraktivnog okruženja za investiranje. Korišćenje obnovljivih izvora energije potrebno sagledati kao razvojnu šansu za dalji napredak opština, jer se njihovom primenom obezbeđuje efikasnije korišćenje sopstvenih potencijala u proizvodnji energije, smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, razvoj lokalne industrije i otvaranje novih radnih mesta.

Prisutne na radionici su, na početku, pozdravili Heike Perksen, prva sekretarka Ambasade SR Nemačke u Beogradu i Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

Detaljna izlaganja Pomoćnika ministra rudarstva i energetike, Dejana Stojadinovića, rukovodioca odeljenja za izgradnju u Ministarstvu za životnu sredinu i prostorno planiranje, Jasminke Pavlović, savetnika u Ministarstvu rudarstva i energetike, Vladimira Kolarevića i predstavnika Energy Saving Group, Nikole Nikolića u prvom delu radionice, izuzetno su osvetlila praktične aspekte primene novodonetih podzakonskih akata o korišćenju obnovljivih izvora energije, čemu su doprineli i učesnici radionice brojnim pitanjima.

U drugom delu radionice, nakon izlaganja direktora Muzeja Nikola Tesla, Vladimira Jelenkovića, pod naslovom “Problem povećanja ljudske energije – sa posebnim osvrtom na zauzdavanje sunčeve energije – ideje genija”, vođa tima GTZ SLS, dr Zigfrid Brenke ,i direktorka KfW Srbija, Elke Hellstern govorili su o ulozi opština u sve većoj primeni “zelene” energije u Srbiji, kao i o finansiranju projekata korišćenja obnovljive energije kroz projekte KfW.