Vesti

Kako mediji vide lokalnu vlast

Proglašeni pobednici nagradnog konkursa „Najbolji medijski istraživački prilog u oblasti lokalne samouprave“

Ceremonija proglašenja pobednika konkursa „Najbolji medijski istraživački prilog u oblasti lokalne samouprave“ održana je 24. novembra 2009. godine u Medija centru. Konkurs je organizovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u okviru projekta EXCHANGE 2 – Jačanje kapaciteta SKGO, koji finansira Evropska unija.

Pobednike je izabrao stručni žiri u sastavu: Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik - BLIC, Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik - Agencija BETA, Biljana Vujasinović, urednica informativnog programa - Radio B92, Vesna Manojlović, Ovo je Srbija - RTS, Timošenko Milosavljević, glavni i odgovorni urednik - NARODNE NOVINE i Velimir Kostadinov – TV NOVI SAD.

Konkurs je trajao od 5. decembra 2008. do 31. oktobra 2009. godine, a nagrade su dodeljene prilozima objavljenim u nacionalnim i lokalnim medijima u tri kategorije - za najbolji televizijski, štampani i radio prilog, a šest pobednika konkursa su nagrađeni laptop računarima.

Spisak dobitnika nagrada:

  1. NACIONALNI TELEVIZIJSKI PRILOG: Sandra Mandić, “Dve Srbije“, emitovan 22.6.2009. godine, na TV B92.
  2. NACIONALNI ŠTAMPANI PRILOG: Lana Gedošević, za tekst „Više od inspekcije manje od policije“, objavljen 2.10.2009. godine, u dnevnom listu Blic.
  3. NACIONALNI RADIO PRILOG: Nagrada nije dodeljena
  4. LOKALNI TELEVIZIJSKI PRILOG: Ljiljana Danilović, za prilog „MZ Barlovo – Kuršumlija“, objavljen u aprilu 2009. godine, Agencija BETA.
  5. LOKALNI ŠTAMPANI PRILOG:
    - Zoran Stanižan, za tekst „Lepota najrobijske misli“, objavljen 20.2.2009. godine, u listu Pančevac.
    - Redakcija Vranjskih novina, za tekst „Sa Gazele u naš komšiluk“, objavljen 9.4.2009. godine.
  6. LOKALNI RADIO PRILOG: Svetlana Mladenović, za prilog „Reportaža o Jagodini“, emitovan 27.5.2009. godine, na radiјu Beograd 202.

Osnovna ideja konkursa bila je približavanje lokalne samouprave građanima, predstavljanje dobrih primera u radu lokalnih vlasti i skretanje pažnje javnosti na izazove sa kojima se lokalne vlasti susreću u svom radu.