Vesti

Treći sastanak Mreže građevinskih inspektora SKGO

Sastanak Mreže građevinskih inspektora SKGO održan je u utorak, 3. jula u hotelu „M“ u Beogradu.. Na sastanku je učestvovalo oko 150 članova Mreže iz oko 80 gradova i opština, a realizovan je u partnerstvu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, tako da su se na dnevnom redu našle neke od aktuelnih tema: ozakonjenje objekata i održavanje stambenih zgrada.

Vladan Dorić, predstavnik Ministarstva, govoreći o efektima ozakonjenja pohvalio je dosadašnje zalaganje građevinskih inspektora koji su popisali blizu milion i po nezakonito izgrađenih objekata. Građevinski inspektori dobili su instrukcije kako da postupaju u slučaju zakasnelih prijava za ozakonjenje. Doneta rešenja o rušenju se evidentiraju u bazi koja se, između ostalog, dostavlja i Republičkom geodetskom zavodu radi kompletiranja podataka od značaja za masovnu procenu vrednosti nepokretnosti. O ovom zajedničkom projektu Republičkog geodetskog zavoda i resornog ministarstva govorili su Marija Rašković i Srđan Popović iz RGZ. Nakon njihove prezentacije, u diskusiji je zaključeno da pojedine opštine još uvek imaju tehničke probleme prilikom slanja podataka RGZ-u, ali je ponuđena svaka vrsta podrške u cilju otklanjanja tih problema. Nemanja Paunić iz RGZ predstavio je sve mogućnosti koje nudi geoportal Geosrbija i pozvao građevinske inspektore da ga koriste u svom svakodnevnom radu.

Nebojša Antešević iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture govorio je o nadležnostima građevinskih inspektora u oblasti održavanja stambenih i drugih zgrada. Uloga građevinskih inspektora prepoznata je u ostvarivanju javnog interesa u cilju sprečavanja nastajanja štetnih posledica usled lošeg održavanja zgrada. Između ostalog, građevinski inspektori proveravaju donošenje i izvršavanje programa održavanja zgrade, koji, u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, treba da usvoji svaka stambena zajednica.

U opštoji diskusiji na sastanku Mreže inspektori su ponovo istakli da je obim njihovih nadležnosti veliki, da se radi o izuzetno odgovornim poslovima, a da je broj izvršilaca nedovoljan, pa je u tom smislu upućen apel nadležnim ministarstvima da se omogući zapošljavanje dodatnih inspektora, a da se svima obezbede bolji uslovi za rad.

Geosrbija - Gradimo prostorne registre zajedno..pdf

Program odrzavanja tabela.docx

Provera stanja zgrade_tabela.docx

Rešenja o rušenju bespravno podignutih objekata.pdf

Uputstvo za donosenje programa odrzavanja zgrade_JUL 2018.docx

Zakon o stanovanju ODRZAVANJE.pdf