Vesti

Evropska nedelja regiona i gradova

Evropska nedelja regiona i gradova (ENRG) je četvorodnevni događaj koji se održava već 16. godinu za redom, a održava se u periodu od 8 - 11. oktobra. Tokom te nedelje gradovi i regioni se okupljaju u Briselu gde predstavljaju svoje kapacitete za stvaranje rasta i radnih mesta, za sprovođenje kohezione politike Evropske unije (EU) i naglašavaju i dokazuju važnost lokalnog i regionalnog nivoa za dobro upravljanje u Evropi.

Prvi ovakav događaj je organizovan još 2003. godine pod nazivom Otvoreni dani (Open days) kada je Komitet regiona Evropske unije pozvao predstavništva lokalnih i regionalnih vlasti u Briselu da u toku jedne nedelje otvore svoja vrata posetiocima i gostima iz čitave Evrope. Godinu dana kasnije, Generalni direktorat za Regionalnu politiku Evropske komisije se pridružio i podržao ovu ideju. Razvijajući dalje početni koncept, događaj je postao glavna platforma na nivou Evrope za umrežavanje i uspostavljanje kontakata između stručnjaka koji se bave regionalnim i lokalnim razvojem. Razmena dobrih praksi vezano za ekonomski razvoj i socijalnu inkluziju, prekogranična saradnja, javno-privatna partnerstva, regionalne inovacije i društveno vođen lokalni razvoj postale su neke od mnogih tema o kojima stručnjaci diskutuju tokom te nedelje.

Tokom godina, ENRG je postala ključni događaj na temu Regionalne politike EU. Svakog oktobra, Brisel ugosti oko 6.000 učesnika (lokalnih, regionalnih, nacionalnih i evropskih donosioca odluka i stručnjaka) na više od 160 radionica i debata, izložbi i prilika za umrežavanje.

Pregled programa za 2018. godinu: 

Godina 2018, obeležiće tridesetogodišnjicu Kohezione politike u Evropskoj uniji, a Evropska nedelja regiona i gradova će biti usmerena na ključne trenutke ciklusa ove politike:

 - Predlog narednog Višegodišnjeg finansijskog okvira;

- Njegove osnovne zakonodavne instrumente;

- Izbore u Evropskom parlamentu.

Evropska nedelja regiona i gradova (#EURegionsWeek) će posebnu pažnju posvetiti usvajanju Mišljenja Komiteta regiona (CoR) EU o budućnosti Evrope, kao i obraćanju predsednika Komiteta regiona tokom predstavljanja Stanja u EU (State of the Union - godišnje obraćanje predsednika Evropske komisije na sednici Evropskog parlamenta u septembru svake godine).

Koheziona politika je glavna evropska investiciona politika za postizanje cilja iz Ugovora o EU o ekonomskoj, socijalnoj i teritorijalnoj koheziji. Ona takođe omogućava saradnju između regiona, gradova i opština iz različitih zemalja članica, kao i saradnju sa privatnim sektorom, akademskim institucijama i socijalnim partnerima na regionalnom nivou. Koheziona politika EU smanjuje regionalne razlike, stvara poslove, otvara nove poslovne mogućnosti, bavi se glavnim globalnim pitanjima poput klimatskih promena i migracija i trenutno iznosi trećinu budžeta EU. Koheziona politika EU mora i dalje biti stub budućnosti EU, na način na koji na to poziva Alijansa za koheziju (#CohesionAlliance).

Učešće na skupu besplatno je za sve učesnike, a više informacija možete pronaći OVDE

Prijavljivanje učešća elektronskim putem je omogućeno posredstvom internet prezentacije skupa. LINK ZA PRIJAVLJIVANJE

Molimo vas da informaciju o učešću pošaljete i Stalnoj konferenciji gradova i opština - Službi za evropske integracije i međunarodnu saradnju na email: euintegracije@skgo.org 

Postupak registracije 

Korak 1: Izbor radionica

Da biste se registrovali, izaberite filtere (tematski klaster, organizacija, govornici, format, datum, vreme početka) za koje mislite da su korisni za vašu navigaciju i kliknite na dugme za filter. Zatim kliknite na naslov sesije, pročitajte opis i ako ste zainteresovani, kliknite na dugme "Dodaj sesiju". Kada budete spremni, potvrdite izbor. Dobićete Poruku o statusu (Statuss Message) sa tekstom: Sesija je dodata na vašu Listu Sesija (Session List). Nastavite da pregledate i dodate sve sesije na kojima želite da prisustvujete.

Korak 2: Registracija za izabrane radionice

Klikom na Listu sesija, odlazite na stranicu Moje sesije (My sessions). Ovo je lista sesija koje ste izabrali, unesite e-poštu i kliknite potvrdi (confirm) da biste se registrovali.

Korak 3: Lični podaci

Molimo Vas da popunite Vaše lične podatke. Imajte na umu da ćete morati da navedete podatke iz Vašeg pasoša iz bezbednosnih razloga. Kada završite sa popunjavanjem formulara, kliknite na "Submit".

Korak 4: Prihvatanje zahteva

Dobićete automatsku poruku na email kojom se potvrđuje prijem Vašeg zahteva. Imajte na umu da ova automatska poruka nije potvrda o učešću.

Korak 5: Prihvatanje / odbijanje e-pošte

U roku od dve nedelje nakon podnošenja Vašeg zahteva za učešće na izabranoj radionici bićete obavešteni da li možete ili ne možete da prisustvujete odabranoj radionici. Primićete poseban email o prihvatanju ili odbijanju za svaki od Vaših zahteva.

Odluku o prihvatanju ili odbijanju Vašeg zahteva donosi organizator svake radionice i zavisi od različitih kriterijuma: broj mesta na raspolaganju, ciljane javnosti, uravnotežene zastupljenosti država i organizacija itd

Obavezno redovno proveravajte i SPAM folder.

PROPUSNICE

Tokom ENRG, biće Vam potrebna lična propusnica za identifikaciju i u svrhu registracije, koja važi tokom celog događaja. Izdavanje propusnica će početi u ponedeljak, 8. oktobra, na prijemnom pultu:

Square – Brussels Convention Centre
Ulica : Mont des Arts/Kunstberg
B-1000 Brussels
Metro stanica: Gare Centrale/Centraal Station
(linije 1 i 5)
Radno vreme:
Ponedeljak, 8. oktobar: 09:00 – 18.30
Utorak, 9 oktobar: 08:00 – 18.30
Sreda, 10. oktobar: 08:00 – 15.00
Četvrtak, 11. oktobar: 08:00 – 11.00

Dodatne  informacije:

Za vise informacija, kontaktirati sekretarijat Evropske nedelje regiona i gradova 2018:

E-adresa: contact@ewrc.eu. Telefon: +32(0)2 502 06 15

Ne zaboravite da na vreme rezervišete hotel!