Vesti

Radionice o programskom i kapitalnom budžetiranju i pripremi odluka o budžetu za 2019.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od  18. septembra do 25. oktobra 2018. godine organizuje 12 regionalnih radionica za podršku gradovima, opštinama i gradskim opštinama u programskom i kapitalnom budžetiranju i pripremi odluka o budžetu za 2019. godinu. Organizacija radionica realizuje se u okviru pete faze Programa Exchange, koji finansira Evropska unija, a realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa SKGO.

Učesnicima radionica će biti ukazano na unapređenja koja su uočena kao neophodna radi doslednije i kvalitetnije primene budžetskih klasifikacija i Uputstva za izradu programskog budžeta Ministarstva finansija. Pored toga, kao i u prethodna tri ciklusa programskog budžetiranja, JLS će na raspolaganju imati i dodatne pomoćne i instruktivne materijale za izradu odluka o budžetu, ali i u pogledu procesa rodno odgovornog budžetiranja i izrade građanskih vodiča kroz odluku o budžetu LS. Takođe, u okviru radionica biće predstavljen pravni okvir za planiranje javnih investicija kojim su predviđene značajne novine u vezi sa procesom predlaganja kapitalnih projekata, njihove pripreme, ocenjivanja i načina uključivanja u budžet kao i o sprovođenju i izveštavanju o realizaciji, a ujedno će biti predstavljeni modaliteti njegove primene u JLS. U saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike biće predstavljen i Zakon o planskom sistemu koji svojom predstojećom primenom unosi značajne promene u procese planiranja LS.

Radionice će biti održane po sledećem rasporedu:

 • 18. septembar 2018. godine, Novi Sad (Skupština Grada Novog Sada, skupštinska sala, Ulica Žarka Zrenjanina 2, sa početkom u 11 časova), za sledeće gradove i opštine: Novi Sad, Bač, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Srbobran, Temerin, Sremski Karlovci, Inđija, Irig, Ruma, Stara Pazova, Pećinci, Bačka Palanka, Titel i Žabalj. Rok za prijavu učešća 14. septembar.
 • 19. septembar 2018. godine, Subotica (Gradska kuća, Velika većnica, Trg slobode 1, sa početkom u 11 časova), za sledeće gradove i opštine: Subotica, Bačka Topola, Mali Iđoš, Sombor, Apatin, Odžaci, Kula, Čoka, Novi Kneževac, Kanjiža, Senta i Ada. Rok za prijavu učešća 14. septembar.
 • 26. septembar 2018. godine, Zrenjanin (Gradska kuća, skupštinska sala, Trg slobode 10, sa početkom u 11 časova), za sledeće gradove i opštine: Zrenjanin, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Sečanj, Kikinda, Plandište, Opovo, Kovačica, Alibunar, Vršac, Bela Crkva, Pančevo i Kovin. Rok za prijavu učešća 21. septembar.
 • 3. oktobar 2018. godine, Požarevac, za sledeće gradove i opštine: Smederevo, Smederevska Palanka, Velika Plana, Požarevac, Kostolac, Veliko Gradište, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Petrovac na Mlavi, Kučevo i Žagubica.
 • 4. oktobar 2018. godine, Zaječar, za sledeće gradove i opštine: Zaječar, Boljevac, Knjaževac, Sokobanja, Bor, Kladovo, Majdanpek i Negotin.
 • 10. oktobar 2018. godine, Predejane (motel Predejane), za sledeće gradove i opštine: Vranje, Vranjska Banja, Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad, Trgovište, Bujanovac, Preševo, Leskovac, Bojnik, Lebane, Medveđa, Vlasotince i Crna Trava.
 • 11. oktobar 2018. godine, Niš, za sledeće gradove i opštine: Niš, Medijana, Palilula, Pantelej, Crveni Krst, Niška Banja, Aleksinac, Svrljig, Merošina, Ražanj, Doljevac, Gadžin Han, Prokuplje, Blace, Kuršumlija, Žitorađa, Pirot, Bela Palanka, Babušnica i Dimitrovgrad.
 • 17. oktobar 2018. godine, Čačak, za sledeće gradove i opštine: Užice, Sevojno, Bajina Bašta, Kosjerić, Požega, Čajetina, Arilje, Priboj, Nova Varoš, Prijepolje, Sjenica, Ivanjica, Lučani, Gornji Milanovac, Čačak, Lajkovac, Mionica i Ljig.
 • 18. oktobar 2018. godine, Trstenik, za sledeće gradove i opštine: Kraljevo, Novi Pazar, Tutin, Raška, Vrnjačka Banja, Kruševac, Varvarin, Trstenik, Ćićevac, Aleksandrovac i Brus.
 • 22. oktobar 2018. godine, Kragujevac, za sledeće gradove i opštine: Ćuprija, Paraćin, Despotovac, Kragujevac, Aranđelovac, Topola, Rača, Batočina, Knić, Lapovo, Jagodina, Svilajnac i Rekovac.
 • 23. oktobar 2018. godine, Beograd, za sledeće gradove i opštine: Beograd, Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin.
 • 25. oktobar 2018. godine, Sremska Mitrovica, za sledeće gradove i opštine: Sremska Mitrovica, Šid, Valjevo, Šabac, Bogatić, Loznica, Vladimirci, Koceljeva, Mali Zvornik, Krupanj, Ljubovija, Osečina i Ub.

Planiran je obuhvat od 100 učesnika po radionici i to prema sledećoj preporučenoj raspodeli - 10 učesnika iz gradova i 5 iz opština/gradskih opština, ali će SKGO nastojati da u slučaju da postoji potreba kod LS za većim brojem učesnika to i omogući.

Kontakt osoba za prijavu učešća je Nina Čehov, nina.cehov@skgo.org, telefon broj 011 7357-941.