Vesti

Dan čišćenja 2018.

Najveća svetska ekološka akcija u istoriji, WORLD CLEANUP DAY - čišćenje divljih deponija na teritoriji cele Planete biće održana 15. septembra 2018. godine u 150 zemalja sveta, a planirano je učešće 5% svetske populacije, odnosno 380 miliona volontera (detaljnije na: https://www.letsdoitworld.org). 

Udruženje građana "ZELENI RAZVOJNI CENTAR" kao reprezentativni predstavnik svetskog pokreta Let's do it! organizator akcije u Srbiji poziva lokalne samouprave da učestvuju u akciji.

U dosadašnjem periodu pokretu Let's do it! Serbia pristupio je značajan broj gradova/opština, javnih i civilnih organizacija, volontera i udruženja i organizovano je više akcija čišćenja širom Srbije.

Prema našem planu organizatora, nosioci akcije treba da budu gradske/opštinske stručne institucije, javna komunalna preduzeća, organizacije civilnog društva, privreda i volonteri. Za prijavljivanje je otvoren sajt www.volonter.rs.    

Partneri u ovoj akciji su organizacije JCI, Trash Hero, Fakultet za primenjenu ekologiju Futura, Stalna konferencija gradova i opština, Udruženje KOMDEL, Privredna komora Srbije, Eko Starpak, mnoge privredne i društvene organizacije.

Potrebna logistika odnosi se na podršku u izboru lokacija koje će se čistiti, obezbeđivanje džakova i rukavica za volontere, odvoženje prikupljenog otpada i praćenje preko lokalnih medija. Prateći materijal (majice sa logom akcije, baneri, voda i sendviči za volontere i sl.) zavise od mogućnosti organizatora i lokalnih sponzorstava. Organizatori akcije su u mogućnosti da obezbede materijal (džakove, rukavice) po veoma povoljnim cenama, direktno od proizvođača. 

Kontakt osobe za detaljne informacije su: Predrag Ratić, tel. 063  555-753, Dušan Jakovljević, tel. 064 0322-800, Dragana Katić, tel. 064 466-8191.

Dopis gradovima i JKP.pdf

Uputstvo za tim lidere i volontere.pdf