Vesti

Potpisan ugovor o nastavku podrške Švajcarske Vlade lokalnoj samoupravi u Srbiji

Ugovor o sprovođenju projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza’’, koji predstavlja podršku Švajcarske Vlade u oblasti upravljanja, potpisan je 19. septembra u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština.

Ugovor za sprovođenje četvorogodišnjeg projekta, vredan 3,1 miliona evra, potpisali su Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju i Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO. Projekat će biti usmeren na podršku unapređenju sistema lokalne samouprave u Srbiji na dva nivoa: kroz predstavljanje i zastupanje interesa lokalnih vlasti u procesu pripreme nacionalnih propisa i politika i kroz jačanje kapaciteta gradova i opština da usvojene propise i politike sprovode u praksi.

Predsednica SKGO i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović izjavila je da potpisivanje ovog ugovora za SKGO znači nastavak kvalitetne saradnje sa Švajcarskom Vladom, koja je uspostavljena u prethodnih osam godina kroz program institucionalne podrške.

Treća faza, prema njenim rečima, podrazumevaće podršku SKGO u reformskim procesima u kojima se nalazi Srbija i koje proizvode izmene brojnih propisa, što utiče i na lokalne samouprave i na odnos lokalnih samouprava sa građanima i privredom.

Ocenila je da će nastavak ove saradnje doprineti da lokalne samouprave budu efikasnije i da će omogućiti da one jedinice lokalne samouprave koje su različitih stepena razvijenosti, strukture i veličine mogu blagovremeno da odgovore zahtevima koji se pred njih postavljaju.

"Lokalna samouprava je tu zbog građana i privede i očekujemo da imamo bolju, kvalitetniju i efikasniju lokalnu samoupravu", rekla je ona i zahvalila se na podršci Vladi Švajcarske.

Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju ocenila je da je SKGO važan partner za Švajcarsku agenciju za razvoj i saradnju, jer objedinjuje nacionalni i lokalni nivo vlasti. Istakla je da je to važno jer je Srbija u intenzivnom procesu reformi, a da se dobar deo tih reformi odražava na lokalni nivo.

"SKGO se trudi da podigne nivo spremnosti svih lokalnih samouprava da bi mogle da izdrže te reforme i adekvatno ih sprovedu", rekla je ona i navela da Švajcarska ima dugu tradiciju participativnog razvoja i učešća građana u razvoju države.

"Prepoznali smo da SKGO podržava takav nivo participativnog učestvovanja građana i zbog toga ih podržavamo i sarađujemo sa njima", rekla je Lojbli. Ona je istakla da je cilj da lokalne samouprave budu funkcionalne i da pruže kvalitetne usluge građanima.

Švajcarska Vlada je do sada, kroz saradnju sa SKGO podržala razvoj gradova i opština sa više od devet miliona evra.