Vesti

Sednica Predsedništva – Utvrđen datum održavanja 46. Skupštine SKGO

Četvrta sednica Predsedništva SKGO održana je 19. septembra 2018. godine u Beogradu, a sednicom je predsedavala Dušanka Golubović, predsednica SKGO i gradonačelnica Sombora.

Uoči početka radnog dela sednice, održana je svečana ceremonija potpisivanja Ugovora o saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju, povodom nastavka, ali i početka nove faze podrške Stalnoj konferenciji gradova i opština kroz projekat „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“. Kroz treću fazu projekta biće pružena podrška institucionalnom jačanju same asocijacije, kako u smislu predstavljanja i zastupanja interesa lokalne vlasti organima centralne vlasti, tako i u smislu pružanja sveobuhvatne podrške gradovima i opštinama u sprovođenju njihovih nadležnosti, a sve u cilju unapređenja efikasnosti i pouzdanosti lokalne uprave kao servisa građana.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju Ambasade Švajcarske konfederacije u Srbiji i Petar Vasilev, nacionalni programski službenik za upravljanje u Švajcarskoj kancelariji za saradnju u Srbiji. 

Tokom radnog dela sednice, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić podneo je Izveštaj o radu u prethodnom periodu navodeći koje su te aktivnosti obeležile navedeni period, preko održavanja sednica Odbora SKGO, brojnih sastanaka mreža SKGO, nastavka pružanja paketa podrške u oblasti zaštite životne sredine i unapređenja poslovne klime na lokalnom nivou, aktivnosti u okviru programa Exchange 5.

S obzirom na to da do kraja godine treba da se održi 46. redovna Skupština SKGO, članovi Predsedništvo doneli su odluku da će skup biti održan  27. novembra 2018. godine.

Predsedništvo je informisano da je SKGO u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave pripremilo Modele lokalnih akata (Statut opštine/grada, Odluka o mesnim zajednicama) kao deo svojih aktivnosti podrške gradovima i opštinama u cilju usaglašavanja sa novim rešenjima iz Zakona o lokalnoj samoupravi. Istovremeno, najavljeno je i da  će biti pripremljeno još nekoliko važnih modela akata i to: Model uputstva za sprovođenje izbora za savete mesnih zajednica; Model odluke o sprovođenju javnih rasprave; Model statuta mesne zajednica; Model Poslovnika o radu Skupštine opštine/grada.

U vezi pružanja paketa podrške lokalnim samoupravama, Predsedništvo je detaljnije upoznato sa sadržinom i kriterijumima u vezi nedavno objavljenog poziva za podnošenje prijava za pakete podrške za: 1) unapređenje administrativne efikasnosti i delotvornosti na lokalnom nivou; 2) unapređenje građanskog učešća i transparentnosti na lokalnom nivou i 3) za unapređenje antikorupcijskih politika na lokalnom nivou. Posebno je istaknuto da paketi podrške lokalnim samoupravama podrazumevaju pružanje ekspertske podrške i stručnog znanja u predmetnim oblastima, kroz mentorski rad, obuke, savetodavnu podršku i sl.

Kako je u toku Evropska nedelja mobilnosti kojoj se SKGO priključila organizovanjem akcije „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“, Predsedništvo SKGO se kao kolektivni organ pridružilo ovoj akciji, te će gradonačelnici/predsednici opština 21. septembra doći na posao bez automobila, dakle peške, biciklom ili javnim prevozom, i time pokazati svoju posvećenost principima održive urbane mobilnosti.

Usvojena je i Odluka o izmeni Odluke o utvrđivanju predloga SKGO za imenovanje članova i zamenika članova delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.