Vesti

Obeleženi Evropska nedelja mobilnosti i Dan bez automobila

Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije pozvala je ove godine svoje članice da što masovnije obeleže Evrospku nedelju mobilnosti. Ove godine, ovu manifestaciju je na različite načine obeležio rekordan broj gradova i opština iz Srbije – ukupno 21. Time su se naši gradovi i opštine priključili velikoj porodici gradova  (njih preko 2500) iz više od 50 država Evrope i sveta, koji se solidarišu sa principima održive urbane mobilnosti. Cilj Evropske nedelje mobilnosti je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem makar jedne trajne mere učini pokušaj da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.

Gradovi i opštine u kojima je obeležena manifestacija, registrovani su na zvaničnom sajtu manifestacije  mobilityweek.eu. To su: Aranđelovac, Beograd, Bor, Bečej, Bela Palanka, Čajetina, Kikinda, Kruševac, Loznica, Mionica, Novi Sad, Niš, Osečina, Pančevo, Pirot, Sremska Mitrovica, Savski Venac, Smederevo, Sombor, Svilajnac i Srbobran.

SKGO je organizovala i posebnu aktivnost koju je registrovala na sajtu Evropske nedelje mobilnosti – Dan bez automobila u gradovima i opštinama u Srbiji. Ovaj događaj imao je za cilj da animira čelne ljude gradova i opština da pruže podršku principima održive mobilnosti tako što će 21. septembra doći na posao bez automobila (pešice, javnim prevozom, biciklom). Ovu inicijativu je podržalo više od 40 čelnih ljudi gradova i opština. Oni su na taj način poslali poruku da pružaju podršku inicijativama kojima se utiče na rešavanje problema izazvanih prevelikim korišćenjem automobila i saobraćaja koji koristi fosilna goriva uopšte. Dajući prednost alternativnim vidovima kretanja u gradu, oni su posredno pozvali i građane da otpočnu primenu zdravijih životnih navika. Cela akcija je bila propraćena medijski, kako od strane lokalnih, tako i preko nacionalnih medijskih kuća.

Evropska nedelja mobilnosti je u gradovima i opštinama Srbije obeležena kroz konferencije za novinare, brojne okrugle stolove i predavanja, promocije pešačenja i edukativnih sadržaja za učenike i decu predškolskog uzrasta, organizovanje biciklijada i rolerijada, kao i promociju trajnih mera održive mobilnosti.

https://www.sombor.rs/sombor-u-evropskoj-nedelji-mobilnosti/

http://www.srbobran.rs/info/2909-beljanska-bara-biciklisti

http://www.krusevac.rs/sr_cir/ks-info/vesti/7848-press-evropska-nedelja-mobilnosti-2018.html

http://krusevac.rs/sr_cir/ks-info/vesti/7864-pesacimo-do-posla.html

http://www.beograd.rs/cir/najave/1752725-predstavljanje-eko-programa-u-okviru-kampanje-automobil-parkiraj-okolinu-sacuvaj/

https://www.sombor.rs/gradonacelnica-i-njeni-saradnici-dolaskom-pesice-na-posao-podrzali-akciju-dan-bez-automobila/

https://www.facebook.com/events/2196391147311794/?active_tab=discussion

http://www.starigrad.org.rs/article/7530

http://gradleskovac.org/index.php/vesti/gradonacelnik-goran-cvetanovic-podrzao-akciju-dan-bez-automobila-21-09-2018

http://www.loznica.rs/vesti.php?jezik=cir#1

http://www.cajetina.org.rs/vest/cajetina-obelezila-evropsku-nedelju-mobilnosti

http://www.beograd.rs/cir/beoinfo/1752888-radojicic-principi-evropske-nedelje-mobilnosti-vazni-svakog-dana_2/