Vesti

Otvoreni sajmovi energetike i ekologije – Ministar Trivan posetio štand SKGO

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan otvorio je danas u Beogradu 15. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa - ECOFAIR i 14. Međunarodni sajam energetike i poručio da svi moramo promeniti svest i prestati da zagađujemo životnu sredinu.

Istakao je da je to ministarstvo za samo godinu dana rada privelo kraju pregovaračku strategiju za Poglavlje 27 koje se tiče ekologije i izrazio nadu da će pregovori uskoro biti otvoreni.

Investicije u oblasti ekologije kako bi se dostigli evropski standardi iznose oko 15 milijardi evra.

Ministar je dodao da nas uskoro očekuje i Zakon o klimatskim promenama.

Trivan kaže da je često kritikovao naš elektro-energetski sistem zbog onoga što se radilo po pitanju životne sredine prethodnih decenija, dok sada mora da pohvali EPS koji je već uložio 300 miliona evra u ekologiju i planira do 2025. da uloži više od 800 miliona evra.

Trivan je naglasio da se u prethodnih 40 godina nismo odnosili kako treba prema životnoj sredini i da se postavlja pitanje da li hoćemo da budemo dostojni naše planete i čoveka ili ne.

Kaže da je profit glavni ideolog uništavanja životne sredine i da tome moramo svi da se suprotstavimo.

„Naš cilj da podignemo javno mnjenje i da svi shvate da više nema nekažnjenog zagađivanja životne sredine, nećemo više da tolerišemo da budemo trovani, da se zakopava otrov“, poručio je ministar Trivan.

Milorad Grčić, v.d. direktora EPS-a je rekao da će EPS do 2025. uložiti u ekologiju 860 miliona evra i da se svi projekti u povećanje i modernizaciju kapaciteta elektro-energetskog sistema rade uz poštovanje najviših standarda.

Grčić je najavio da će u narednom periodu posebna pažnja biti posvećena investicijama u hidro sektoru, ali i sektoru obnovljivih izvora energije, posebno iz snage vetra.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Stevica Deđanski je rekao da je posle tri decenije stagnacije ponovo pokrenut investicioni ciklus koji će državi osigurati energetsku bezbednost, što je za Srbiju od strateške važnosti.

On je rekao da je energetska efikasnost prepoznata kao budućnost Srbije i da ćemo do 2020. imati na mreži 500 megavata iz obnovljivih izvora energije.

„Do kraja godine će na mreži biti ukupno 250 megavata, pošto će biti otvorena još dva vetroparka, Kovačica i Čibuk“, kaže Deđanski.

Nakon otvaranja sajamske manifestacije ministar Trivan posetio je i štand Stalne konferencije gradova i opština i istakao odlično saradnju koju Ministarstvo zaštite životne sredine sa SKGO.  

Međunarodni sajmovi ECOFAIR i Sajam energetike trajaće do 5. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom "Snaga prirode".