Vesti

Uručene nagrade pobednicima medijskog konkursa "Drugačije od drugih"

Stalna konferencija gradova i opština uručila je danas nagrade novinarima koji su na medijskom konkursu "Drugačije od drugih" uradili najbolje priloge o praksi lokalnih samouprava u Srbiji.


Konkurs za novinare lokalnih, regionalnih i nacionalnih medija šesti put organizuje SKGO u okviru programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka Evropskoj uniji – druga faza" koji finansira Vlada Švedske.

Najbolje priloge uradili su novinarka Naša Balkan TV Ruža Hinić, novinar TV Novi Pazar Aleksandar Nićiforović i novinari Radio-televizije Srbije Višnja Višnjić, Natalija Vidić i Tamara Tankosić.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić rekao je da je ove godine na konkurs pristiglo 55 kvalitetnih medijskih priloga što pokazuje da se mediji bave svakodnevnim životom ljudi u gradovima i opštinama u Srbiji.

"SKGO se bavi pitanjima razvoja kapaciteta lokalnih samouprava, ali i vodi računa da se građani upoznaju sa tim aktivnostima u čemu presudnu ulogu imaju mediji", izjavio je Staničić i dodao da na "agendi medija moraju da se nađu, kao i da se kritički analiziraju lokalni problemi kako bi javnost mogla da ima uvid u stvarnost koja se dešava u srpskim opštinama".

On je dodao da medijsko izveštavanje o dogadjajima na lokalnom nivou povećava vidljivost aktivnosti lokalnih samouprava.

O najboljim medijskim prilozima na konkursu "Drugačije od drugih" odlučivali su novinari Nada Gogić, Suzana Trninić, Veselin Simonović, Vladan Samardžić i Zoran Sekulić.

Glavni i odgovorni urednik novinske agencije Fonet Zoran Sekulić kazao je da konkurs SKGO pokazuje da novinarstvo u Srbiji nije beznadežno, iako je u velikoj krizi.

"U Srbiji se suočavamo sa velikim padom kvaliteta medijskog sadržaja, a novinarski prilozi koje smo označili najboljim na ovom konkursu su pokazatelj da novinarstvo u unutrašnjosti zemlje i dalje drži do profesionalnih standarda uprkos skromnim uslovima u kojima funkcioniše", rekao je Sekulić.

Po njegovim rečima, na ovogodišnjem medijskom konkursu SKGO o praksi u lokalnim samoupravama najmanje je bilo radova iz štampanih medija.