Vesti

Evropska unija je naš zajednički cilj

46. skupština SKGO - panel „Pristupanje Srbije Evropskoj uniji i uloga lokalne samouprave“

Nakon predstavljanja rezultata SKGO u ovoj godini, usledio je panel pod nazivom „Pristupanje Srbije Evropskoj uniji i uloga lokalne samouprave“ na kome su učestvovali Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije, Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije, Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Jan Lundin, ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji i Dušanka Golubović, predsednica SKGO.

Ministarka Joksimović je istakla da je proces evropskih integracija posao za celo društvo. „Mislim da je podjednako važna, a možda i najvažnija uloga lokalnih samouprava u tome“, navela je Joksimović i ocenila da lokalne vlasti u Srbiji članstvo u EU pripremaju solidnim tempom. „Naravno da postoje izazovi na svim nivoima, i to nije specifikum Srbije kao kandidata, jer možemo da analiziramo i da li se sve direktive unutar EU sprovode. Kada ima manjkavosti, u hodu učite i usvajate“, istakla je Joksimović, dodajući da je u Srbiji potrebna jača lokalna administracija i “IPA jedinice“ kada se radi o korišćenju EU fondova. Kao Nacionalna IPA koordinatorka, Joksimović je istakla da pretpristupni fondovi za Srbiju iznose oko 200 miliona evra godišnje i da „smo u njihovom korišćenju bolji od svih u regionu“. Navela je i da po svim parametrima, Evropska unija jeste najbolja za kvalitet života.

Ministar Ružić je potom rekao da su lokalne samouprave noseći stub reformi Srbije ka Evropskoj uniji. Po njegovim rečima, izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi omogućeno je da građani učestvuju u modelu investicionog dela budžeta, „što je dobar manir“. „Omogućili smo i da opštine naprave međuopštinsku saradnju, da formiraju preduzeća, ustanove, službe i da rade u interesu građana“, rekao je Ružić.

„Lokal je orijentir odakle dobijamo informacije koji su problemi, kako da ih osposobimo, a cilj edukacije je da svaki službenik na lokalu iste propise primenjuje na isti način“, istakao je Ružić.

Nakon što se zahvalio na pozivu da učestvuje na Skupštini SKGO, Sem Fabrici je podsetio prisutne da će oko 70 odsto propisa Evropske unije upravo sprovoditi lokalne samouprave u Srbiji, te da je na lokalnim vlastima odgovornost za reforme u korist svojih građana, ali i da tesno sarađuju sa centralnim vlastima. Prema njegovim rečima, Srbija mora da ima efikasnu i transparentnu javnu upravu, kako bi mogla da koristi novac iz EU fondova kada se jednog dana pridruži Uniji. Fabrici je podsetio i na to da je EU ove godine stavila Zapadni Balkan na svoju agendu proširenja.

Jan Lundin je naveo da je u interesu i EU i Srbije proširenje Evropske unije na Balkan, za šta se zalaže i njegova država, Švedska. Kako je objasnio, proces pristupanja EU je dugotrajan, ali na kraju donosi dobrobit. Po njegovim rečima, ni Švedskoj nije bilo lako pre 30 godina da učini sve što je bilo potrebno kako bi postala članica Unije.

Lundin je ukazao da je Švedska uštedela „fantastične pare“ otkako je na lokalu uvela javne nabavke, kao i kad je ukinut monopol na hranu, pa je cena proizvoda u prodavnicama pala za 30 odsto. Ambasador Švedske je naveo da i mnogi Šveđani i dalje misle da EU nije dobra ideja, naglašavajući da je potrebno ljudima objasniti da je Unija važna zbog održavanja mira, da je to i politički projekat, a ne samo ekonomski.

„Mir kroz blagostanje“, izjavio je ambasador Švedske u Beogradu kako bi objasnio šta je za njega EU.

Dušanka Golubović je podsetila da se čak 21 poglavlje u pristupnim pregovorima Srbije Evropskoj uniji tiče lokalnih samouprava, te da je SKGO napravio 14 analiza uticaja procesa pristupanja Srbije na lokalne samouprave i šta se od gradova i opština očekuje u tom procesu. „SKGO u nekim pregovaračkim poglavljima učestvuje kao deo tima, pa je u tim slučajevima naša pozicija bolja u smislu da možemo da ukažemo na potrebe i kapacitete lokalnih samouprava“, objasnila je Golubović.

Skupština SKGO održana je uz pomoć programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza“, koji finansira Vlada Švedske, a realizuje SKGO u partnerstvu sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti.