Vesti

Lokalne samouprave treba da budu spremne za obaveze iz Poglavlja 27

Sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava i resornog Ministarstva zaštite životne sredine o tome šta nam donose pregovori za Poglavlje 27 (životna sredina i klimatske promene) održan je u ponedeljak, 10. decembra 2018. godine u Beogradu. Tokom skupa, prezentovani su Višegodišnji investicioni i finansijski plan kao i Plan za razvoj administrativnih kapaciteta u okviru projekta EAS (Further Implementation of Environmental Approximation Strategy).

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić tokom uvodnog izlaganja  rekao je da veliki deo zahteva iz Poglavlja 27 treba da se sprovede na nivou lokalnih samouprava koje treba da spreme i građane i privredu, da pripreme projekte i finansijska sredstva.

"Poglavlje 27 je najskuplje poglavlje kome Srbija treba da se prilagodi i zato je važno da lokalne samouprave budu spremne. Zbog toga ukazujemo da trenutno nedostaju ljudi, projekti i sredstva za koja možemo biti sigurni da mogu da se upotrebe za ove namene", rekao je Staničić. Kako je naveo, lokalne samouprave razumeju šta treba da urade, ali nemaju dovoljno svojih finansijskih sredstava za izradu kvalitetnih projekata i analize uticaja na životnu sredinu. Staničić je ipak istakao da obaveze koje Srbiji predstoje po pitanju Poglavlja 27 treba shvatiti i kao mogućnost za otvaranje novih radnih mesta i razvoj zemlje u celini, jer se radi o nizu projekata koji zahtevaju velika ulaganja, pre svega u oblasti prečišćavanja otpadnih voda.

Srbija bi mogla da zvanično preda Pregovaračku poziciju za Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu, krajem 2019. godine, izjavio je državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić.

"Prvi nacrt pregovaračke pozicije predat je na neformalne konsultacije Evropskoj komisiji 5. juna ove godine. Trenutno pripremamo drugi nacrt pregovaračke pozicije koji ćemo do kraja ove godine predati na neformalne konsultacije Evropskoj komisiji. Nadamo se da ćemo tokom sledeće godine pripremiti pregovaračku poziciju i sve potrebne dokumente kako bi je i zvanično usvojili do kraja godine", kazao je Karić na skupu Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) o tome šta donose pregovori o Poglavlju 27.

Karić je naveo da će biti izrađeno još osam specifičnih planova implementacije u oblasti vazduha, hemikalija i horizontalnog zakonodavstva, kao i da će biti finalizovan niz stateških dokumenata poput Stategije o klimatskim promenama i Strategije i Akcionog plana za upravljanje otpadom.

"Ispunjavanje obaveza iz Poglavlja 27 i postizanje evropskih standarda u životnoj sredini Srbije značajno je ne samo radi ulaska u Evropsku uniju, već radi nas samih. Kvalitetniji život, bolje stanje životne sredine i zdravlje građana koje postižemo otvaranjem Poglavlja 27 važniji su od formalnog priznanja Brisela", naglasio je Karić.