Vesti

Održana debata “Kakvu Evropu želimo sutra?”

Natali Loazo, francuska ministarka zadužena za evropske poslove, prilikom posete Univerzitetu u Beogradu 25. februara 2019. godine sastala sa studentima i sa njima razgovarala na temu “Kakvu Evropu želimo sutra?”. Debata je održana u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu, u organizaciji Ambasade Republike Francuske u Srbiji i Univerziteta u Beogradu.

Loazo je konstatovala da Balkan prema geografiji, istoriji i civilizaciji pripada Evropi, ističući da istorija Srbije sa svojim, kako tragičnim, tako i prosperitetnim periodima, čini deo istorije Evrope. Studentima Univerziteta u Beogradu Loazo je poručila da su Francuska i EU na samitima u Solunu i Sofiji izrazile želju da zemlje Zapadnog Balkana postanu deo EU, uz poštovanje temeljnih vrednosti na kojima ova zajednica počiva.

Govoreći o izazovima sa kojima se trenutno suočava Evropska unija, poput BREXIT-a, Loazo je naglasila da su izbori za Evropski parlament od suštinske važnosti za budući pravac u kom će se kretati EU. “Naredni izbori za Evropski parlament ne treba da ponude status quo, već novu budućnost. Želimo pravi odgovor na izazove globalizacije kako bi odredili pravu meru našeg kontinenta” istakla je ministarka.

Ministarka Loazo je naglasila važnost stvaranja strateški autonomne EU, koja može da deluje samostalno i nezavisno, u cilju odbrane svojih vrednosti. „Evropa treba da ostane prostor gde ljudi imaju najviše slobode i bezbednosti na svetu” rekla je Loazo. Takođe, ministarka je pohvalila napore Srbije u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, uzevši u obzir činjenicu da bezbednosni izazovi ne poznaju granice i ukazala na potrebu zajedničke saradnje u rešavanju ovih problema.

Prilikom obraćanja studentima Univerziteta u Beogradu saopštila je da je od velike važnosti što je Srbija deo Erasmus+ programa, koji olakšava mladima da se školuju u zemljama EU. “Mladi bi trebalo da iskoriste tu priliku, ali da se uvek vrate u svoju zemlju. Erasmus+ omogućava razmenu, a ne odliv mozgova”, zaključila je Natali Loazo.

SKGO je na sastanku predstavljao Boško Nenadović, saradnik u Službi za evropske integracije i međunarodnu saradnju.