Vesti

Javni poziv za uspostavljanje Savetodavnih službi za građane

Objavljen je javni poziv za podršku lokalnim samoupravama za uspostavljanje Savetodavnih službi za građane koje će pružiti pomoć za najmanje 5.000 građana i građanki iz ranjivih grupa da ostvare svoja prava.

Javni poziv traje do 16. aprila 2019. godine, a biće podržano do 12 predloga projekata u vrednosti od 15.100,00 do 18.875,00 dolara.

Pravo učešća ima 99 gradova i opština obuhvaćenih programom koje pripadaju II, III i IV grupi prema stepenu razvijenosti, a nemaju uspostavljenu jedinicu za pružanje besplatne ili savetodavne pravne pomoći. Program, takođe, ohrabruje saradnju lokalnih samouprava, tako da mogu zajedno da učestvuju u pozivu.

Gradovi i opštine koji podnesu najbolje predloge projekata dobiće, pored bespovratnih sredstava za uspostavljanje Savetodavne službe za građane, i tehničku pomoć u vidu izrađene metodologije za rad Savetodavne službe i vođenje evidencije korisnika i korisnica.

Više informacija o samom pozivu i načinu konkurisanja kao i dokumentacija za prijavljivanje, dostupni su na sajtu Programa Swiss PRO https://swisspro.org.rs/ktext/javni-poziv-za-podrsku-lokalnih-samouprava-za-rad-savetodavnih-sluzbi-za-gradane .

Kako bi se zainteresovane lokalne samouprave upoznale sa detaljima programa podrške - od prijavljivanja i učešća na javnom pozivu preko kriterijuma za izbor projekata do dobijanja bespovratnih sredstava, program Swiss PRO organizovaće šest informativnih sesija širom zemlje u periodu od 25. marta do 3. aprila 2019. godine.