Vesti

Održana TAIEX radionica „Upravljanje otpadnim vodama na lokalnom nivou“

U periodu od 16. do 17. aprila 2019. godine u Beogradu, održana je druga radionica za predstavnike jedinica lokalne samouprave u Srbiji na temu „Upravljanje otpadnim vodama na lokalnom nivou“ u okviru programa TAIEX.

Radionica je sprovedena u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) koja je određena od strane TAIEX Odeljenja Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije kao lokalni koorganizator. Deo aktivnosti u vezi organizacije bio je finansijski podržan od strane programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza“ koji sprovodi SKGO, a finansira Vlada Švedske.

Tokom dvodnevne radionice, teme radionice predstavili su i analizirali predavači – eksperti Anabela Rebelo, ekspertkinja za otpadne vode i ponovnu upotrebu tretiranih otpadnih voda iz Agencije za životnu sredinu Portugalije i Marko Ostojić, Jedinica za usluge monitoringa i procene kontaminiranih područja, Regionalna agencija za zaštitu životne sredine i prevenciju regiona Veneto, ARPAV, Venecija-Mestre, Italija.

U radu radionice učestvovalo je 54 učesnika iz 35 gradova i opština: predstavnici jedinica lokalne samouprave u Srbiji (Veliko Gradište, Bor, Kruševac, Paraćin, Novi Pazar, Medveđa, Arilje, Vrnjačka Banja, Ražanj, Bogatić, Kruševac, Plandište, Crveni Krst (Niš), Petrovac na Mlavi, Negotin, Kraljevo, Ljubovija, Opovo, Zemun, Golubac, Niš, Raška, Ćuprija, Beograd, Bajina Bašta, Palilula (Niš), Surčin, Šid, Užice, Bečej, Babušnica, Kragujevac), kao i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština.  Učesnici su bili članovi Odbora za zaštitu životne sredine i vanredne situacije SKGO, Mreže za energetsku efikasnost iz redova članova veća, zaposlenih u oblasti komunalnih usluga, javnih komunalnih preduzeća, itd.

Učesnici radionice su upoznati sa upravljanjem otpadnim vodama u okviru propisa EU, zatim sa pristupima EU u smislu predstavljanja različitih tehnologija, organizacionih, institucionalnih i poslovnih modela za različite veličine jedinica lokalne samouprave. Pojedinačne teme sesija su se odnosile između ostalog na:

- Planiranje i priprema projekta postrojenja za tretman otpadnih voda

- Institucionalne opcije za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

- Poslovni modeli i finansiranje investicija i rada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

- Uvođenje novih tarifnih politika

Radionica je doprinela boljem razumevanju procesa, modaliteta i koraka ka funkcionalnom i održivom tretmanu otpadnih voda i postrojenja za tretman otpadnih voda na lokalnom nivou.

TAIEX je instrument Evropske unije (EU) za tehničku pomoć i razmenu informacija koji pruža kratkoročnu, ekspertsku podršku administracijama centralnih vlasti partnerskih država u pogledu razumevanja, približavanja, aproksimacije, transpozicije, implementacije i primene zakonodavstva, politika i standarda Evropske unije. Pomoć je dostupna kroz ekspertske misije (eksperti iz država članica pružaju savete u pogledu usvajanja i primene EU zakonodavstva), studijske posete (predstavnici države korisnika učestvuju u poseti u nekoj od država članica EU) i seminare i radionice (eksperti iz država članica EU predstavljaju određene oblasti EU zakonodavstva i približavaju pravna pitanja većem broju učesnika).

Za više informacija o mogućnostima TAIEX programa za lokalnu samoupravu možete kontaktirati Službu za evropske integracije i međunarodnu saradnju SKGO na email: euintegracije@skgo.org