Vesti

Održan deseti sastanak Mreže načelnika za urbanizam

Deseti sastanak Mreže načelnika odeljenja za urbanizam je održan u Sava centru, u Beogradu, 23. maja 2019. godine, uz učešće 110 članova Mreže iz 63 jedinice lokalne samouprave. Kako se radilo o jubilarnom, desetom sastanku, sumirani su rezultati rada u prethodnom periodu, pa je konstatovano da je na prethodnih devet sastanaka prisustvovalo preko 1050 učesnika – članova Mreže, da su obrađene 33 teme i da je gostovalo 38 gostiju iz različitih institucija.

Ovaj sastanak je otvorio pomoćnik ministra iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Đorđe Milić. Osvrćući se na nedavno usvojene izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, on je istakao važnost pojednostavljenja procesa izdavanja dozvola za linijske infrastrukturne objekte. Pored toga, najavio je usvajanje uredbe o licencama za privredna društva koja se bave izradom urbanističkih planova. U uvodnom izlaganju, pomoćnik ministra je najavio razgovore sa jedinicama lokalne samouprave na temu daljeg razvoja telekomunikacione mreže u našoj zemlji, uz adekvatni pravni i planski osnov i poštovanje propisa u oblasti zaštite životne sredine.

Centralna tema sastanka Mreže za urbanizam bila je primena Zakona o ozakonjenju objekata. Vladan Dorić iz Ministarstva građevinarstva je podsetio članove Mreže na novine u ovom propisu koje datiraju od novembra prošle godine. Međutim, usled različitog tumačenja propisa, mnogi postupci ozakonjenja pred lokalnim organima uprave još uvek nisu započeti. Još uvek je sporna nadležnost za pokretanje postupaka ozakonjenja po službenoj dužnosti, i na to je posebno ukazano od strane predstavnika opština i gradova u diskusiji. Članovi Mreže su ukazali da je neophodno da se Ministarstvo još aktivnije uključi i posreduje u dijalogu između JLS i lokalnih službi katastra nepokretnosti, kako bi se sve nedoumice u primeni što pre otklonile.

U nastavku sastanka predstavljena su neka iskustva zabeležena tokom poseta opštinama u cilju sagledavanja problematike ozakonjenja stambenih objekata u podstandardnim romskim naseljima.

Predstavnici Republičkog zavoda za stitistiku i Republičkog geodetskog zavoda članovima Mreže približili su problematiku praćenja promena granica naseljenih mesta. Uz najavu predstojećeg popisa stanovništva 2021. godine, predstavnici Republičkog zavoda za statistiku su ukazali na značajnu ulogu Odeljenja za urbanizam u ažuriranju evidencija (naseljena mesta, mesne zajednice, statistički i popisni krugovi). Istaknuto je da je važno da predstavnici Odeljenja za urbanizam budu uključeni u lokalne popisne komisije.

Ova aktivnost je realizovana u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO - treća faza", koji podržava Vlada Švajcarske.