Vesti

SKGO na Letnjoj školi urbanizma

Letnja škola urbanizma koju tradicionalno organizuje Udruženje urbanista Srbije, održana je u Somboru od 30.maja do 1.juna 2019. godine. Ove godine teme o kojima se diskutovalo i na koje su prezentovani stručni radovi, odnosile su se na: ozakonjenje objekata i njihov upis u katastar nepokretnosti u Srbiji, primene novih tehnologija u urbanističkom planiranju kao i druge teme od značaja za tekuću praksu.

Ove godine predstavnici SKGO Klara Danilović i Igor Miščević, učestvovali su u radu i izložili dva stručna rada koja su objavljena u Zborniku radova sa skupa.

  • Rad „Planiranje održive urbane mobilnosti u gradovima i opštinama u Srbiji“, koji je predstavila Klara Danilović ispred grupe autora
  • Rad „Ozakonjenje stambenih objekata u romskim podstandardnim naseljima u Srbiji – analiza stanja i izazovi“, koji je predstavio Igor Miščević

Nakon izlaganja navedenih radova, diskutovalo se o dobrim i lošim praksama u Srbiji i načinima kako ih dalje primeniti u lokalnom i regionalnom kontekstu.

Letnja škola urbanizma predstavlja manifestaciju na kojoj se svake godine okuplja veliki broj urbanističkih stručnjaka iz prakse, akademije i biznisa kao i drugih srodnih oblasti urbanističkom planiranju. Ove godine je učešće uzelo preko 100 članova Udruženja kao i gosti iz zemlje i inostranstva.