Vesti

Sprovođenje lokalnog antikorupcijskog plana – unutrašnje uzbunjivanje i upravljanje sukobom interesa zaposlenih u lokalnoj samoupravi

Dvodnevna radionica za razmenu iskustava (Peer-to-Peer Workshop) „Sprovođenje lokalnog antikorupcijskog plana – unutrašnje uzbunjivanje i upravljanje sukobom interesa zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave“, organizovana je u hotelu „Park“ u Beogradu, 20. i 21. juna 2019. godine.

Razvoj lokalne antikorupcijske politike u Srbiji je u poslednjih nekoliko godina aktuelizovan, pre svega, kroz Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije iz 2013. godine, a zatim i Akcioni plan za pregovaranje Srbije sa Evropskom unijom za Poglavlje 23 iz juna 2016. godine. Ova dva dokumenta su za jedinice lokalne samouprave (JLS) u Srbiji predvidela obavezu usvajanja lokalnih antikorupcijskih planova (LAP) i formiranja tela za nadzor nad njihovom primenom. SKGO je jedan od partnera u ovom procesu od samog početka, od podrške razvoju Modela LAP Agencije za borbu protiv korupcije, na osnovu kojeg se ovi planovi usvajaju, do gore pomenutog četvorogodišnjeg projekta, koji, između ostalog, dodeljuje pakete podrške JLS za usvajanje i sprovođenje LAP, kao i formiranje lokalnih tela za nadzor nad njihovom primenom.

U cilju pružanja podrške sprovođenju LAP, SKGO je izradio najvažnije modele akata u sedam oblasti, između ostalih, u oblasti unutrašnjeg uzbunjivanja (Model pravilnika o postupku unutrašnjeg uzbunjivanja) i oblasti upravljanja sukobom interesa (Model pravilnika o upravljanju sukobom interesa zaposlenih u JLS).

Dvodnevna radionica imala je za cilj razmenu iskustava između lica koja postupaju u ovim oblastima, ali i ostalih zainteresovanih predstavnika JLS koje su usvojile svoje lokalne antikorupcijske planove u skladu s Modelom Agencije.

Radionicu su vodili SKGO eksperti Ana Arsenijević Momčilović i Jovan Nicić, a u okviru prvog dana, koji je bio posvećen temi unutrašnjeg uzbunjivanja, gosti radionice bili su predstavnici „Pištaljke“, portala koji se bavi temom uzbunjivanja i pitanjima zaštite uzbunjivača, kao i jedan od najpoznatijih uzbunjivača u Srbiji doktor Borko Josifovski, bivši direktor Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, koji je učesnicima radionice predstavio svoje iskustvo.

Radionici je prisustvovalo 24 predstavnika iz Beograda, Kanjiže, Novog Pazara, Boljevca, Šida, Sombora, Malog Iđoša, Žablja, Rače, Dimitrovgrada, Blaca, Bača, Medveđe i Srbobrana.

Radionica je pokazala da u cilju efikasnije primene mehanizama za unutrašnje uzbunjivanje i upravljanje sukobom interesa u jedinicama lokalne samouprave postoji potreba da se i u budućnosti nastavi sa organizovanjem sličnih događaja na ove teme, tokom kojih bi učesnici imali prilike da steknu dodatna znanja, razmene iskustva, upoznaju se s primerima iz prakse i kroz njih i praktične vežbe ovladaju svim koracima u ovim postupcima.

Radionica je organizovana u okviru projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“, koji se realizuje preko programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, a koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.