Vesti

Održan sastanak sa gradovima i opštinama u vezi obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti

U sredu, 10. jula 2019. godine održan je konsultativni sastanak sa gradovima i opštinama u vezi obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti. Kao i svake godine, Evropska nedelja mobilnosti se obeležava od 16. do 22. septembra i kulminira 22. septembra Danom bez automobila. Evropska komisija je za ovogodišnju temu manifestacije odabrala bezbedno pešačenje i bicikliranje, dok je ovogodišnji slogan „Pešačite sa nama!“. Izborom ove teme Evropska komisija želi da istakne značaj pešačenja kao aktivnog vida kretanja koji je koristan po zdravlje i životnu sredinu.

Prošle godine je rekordan broj gradova i opština iz Srbije obeležio Evropsku nedelju mobilnosti, a Stalna konferencija gradova i opština je na sajtu Evropske nedelje mobilnosti registrovala akciju „Dan bez automobila u gradovima i opštinama u Srbiji“. U prošlogodišnjoj akciji učestvovalo je više od 40 predsednika opština i gradonačelnika, koji su došavši na posao pešice ili biciklom, poslali poruku podrške promeni ponašanja u saobraćaju, dajući prednost nemotorizovanim vidovima prevoza.

Na konsultativnom sastanku održanom u prostorijama SKGO, predstavnici 10 gradova i opština razmenili su dosadašnja iskustva u obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti. SKGO je predstavila konkretne vidove pomoći koje planira da pruži gradovima i opštinama koji se pridruže akciji. U tom smislu, izrađen je program obeležavanja manifestacije koji će biti ponuđen svim gradovima i opštinama, preveden je Priručnik za organizaciju manifestacije na srpski jezik a u pripremi su i prigodni promo materijali – pokloni za učesnike koji će biti distribuirani opštinama i gradovima koji se registruju na sajtu ENM. Predstavnice grada Kruševca su prenele svoja iskustva u organizaciji ENM u prethodnim godinama, posebno 2015. godine kada je ovaj grad ušao u izbor deset najboljih gradova u Evropi u konkurenciji za dodelu nagrade Evropske komisije. Gradovi i opštine iz Srbije, posebno oni koji su u procesu izrade Plana održive urbane mobilnosti (Beograd, Šabac, Pirot...) pozvani su da se takođe kandiduju za nagradu ove godine.

Podrška gradovima i opštinama u obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti realizuje se kao deo Programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza“ koji finansira Vlada Švedske.