Vesti

Udruživanje kapaciteta gradova i opština - Efikasne usluge lokalne samouprave

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je 11. decembra 2019. godine, u beogradskom Sava centru organizovala 47. skupštinu, u okviru koje su održani izbori za organe SKGO, ali i potpisana četiri sporazuma o saradnji. Tema Skupštine bila je „Zakonske mogućnosti za ostvarivanje međuopštinske saradnje i Modeli sporazuma o međuopštinskoj saradnji“. 

Najvećem godišnjem skupu lokalne samouprave u Srbiji, prisustvovali su predstavnici gradova i opština, predstavnici Vlade Srbije, diplomatskih predstavništava, međunarodnih organizacija, Delegacije Evropske Unije u Srbiji, Misije OEBS-a, UNDP-a, GIZ-a, kao i predstavnika civilnog sektora. 

U uvodnom obraćanju, predstavnik grada domaćina Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda rekao je da je rukovodstvo glavnog grada svesno odgovornosti jer je na čelu najveće lokalne samouprave i sve što se uradi to se odražava na druge lokalne samouprave.

On je istakao da su opštine i gradovi "najvažniji za građanina, jer može da utiče na upravljanje, a što se odražava na njegov život".

"Beograd se trudi da postigne što bolje rezultate u realizaciji velikih projekata, ali i u otvaranju vrtića, parkova, trgova, pružanju socijalne podrške, unapređenju položaja trudnica i dece", rekao je Radojičić i dodao da su podjednako važne i komunalne usluge gde su postignuti "dobri rezultati".

On je zahvalio SKGO na pomoći u izradi što jednostavnijeg i transparentnijeg budžeta kako bi ga razumeo što veći broj građana i obećao da će se unapređivati uticaj građana u njegovom kreiranju.

"Verujem da ćemo napredovati i narednih godina radi uključenja u EU", rekao je Radojičić.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić rekao je da se "suočavamo sa mnogim izazovima i nedostatkom kapaciteta u lokalnim samoupravama kako bi se pružile usluge po meri svih građana".

"Uspostavljanje punog kapaciteta lokalnih samouprava je dugotrajan proces, pa je najefikasniji način za pružanje usluga udruživanje kapaciteta lokalnih samouprava", rekao je Ružić i dodao da je izmenom Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o državnoj upravi omogućeno da dve i više lokalnih samouprava, kako za izvorne tako i za poverene poslove, osnuju zajednički organ ili službe ili jedna samouprava poveri drugoj određene poslove.

Inicijativu za zajedničko obavljanje poslova, prema njegovim rečima, može pokrenuti lokalna samouprava ili se to može učiniti na predlog državnog organa. Ružić je naglasio da je reforma sistema lokalne samouprave "kapitalno važan program koji će ući u sve pore funkcionisanja i olakšaće obavljanje poslova lokalnih samouprava".

Ministar je najavio da započinje rad na pripremi Programa reforme sistema lokalne samouprave u okviru koga će biti razmatrani svi predlozi za buduće promene koje treba da omoguće ili olakšaju obavljanje poslova lokalnih samouprava . On je pozvao sve, a posebno Stalnu konferenciju gradova i opština, da intezivno učestvuju u otkrivanju mogućnosti za unapređenje u toj oblasti. Resorni ministar je zahvalio SKGO na odličnoj saradnji koja se ostvaruje u svakodnevnoj komunikaciji o svim pitanjima koja su od značaja za lokalne samouprave.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je otvaranje četvrtog Pregovaračkog poglavlja u procesu priključenja Srbije EU priznanje da je Srbija napravila pomak u reformama.

"Otvaranje poglavlja ne znači da će biti zatvoreno, ali se ide napred. Srbija je otvorila 18 poglavlja od 34, a svi bi želeli da se više otvori i zatvori, ali se ide napred", rekao je Fabrici.

Istakao je da ekonomija Srbije raste i da Srbija ulazi u 2020. godinu sa optimizmom, ali da mora brže da sprovodi reforme Poreske uprave i javnih nabavki, a da "reforme ne idu u sferi vladavine prava, borbi protiv korupcije i slobodi medija".

On je rekao da se radi na unapređenju rada lokalnih samouprava jer predstavljaju stub razvoja. Evropska unija je, prema njegovim rečima, uložila 200 miliona evra u reformu državne uprave koja mora da se zasniva na nekoliko principa: kvalitetu usluga odgovornosti, departijaciji i transparentnosti.

"Ključni partner EU na direktnim projektima u opštinama je SKGO i gotovo da nema opštine koja nije učestvovala u nekom projektu. Raduje me što je tema ovogodišnje Skupštine međuopštinska saradnja, jer je to siguran put ka decentralizaciji koja je i suština reforme.", istakao je Fabrici i dodao da je reforma državne uprave složen proces i podrazumeva digitalizaciju usluga i veće učešće građana u donošenju odluka.

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin rekao je da ta zemlja dugi niz godina pomaže Srbiji na putu ka EU i naglasio da je SKGO takođe dugogodišnji partner Kraljevine Švedske u tim procesima. 

"Od 2011. traje program sa ciljem da pomogne lokalnim samoupravama u procesu pridruživanja EU. Projekat je trajao 4 godine i nastavljen je novim program koji SKGO realizuje u partnerstvu sa švedskom Asocijacijom lokalnih vlasti i regiona uz podršku Vlade Švedske. Pakete pomoći za jačanje kvaliteta usluga građanima i privredi dobilo je 19 lokalnih samouprava, a tiču se zaštite životne sredine, upravljanja vanrednim situacijama, uspostavljanja bolje poslovne klime na lokalnom nivou i dostizanja rodne ravnpravnosti.", istakao je Lundin. 

On je rekao da je Švedska do sada izdvojila 238 miliona evra donacija kroz razne programe koji unapređuju vladavinu prava, borbu protiv korupcije ravnopravnost i zaštitu životne sredine. On je dodao da je samo u ovoj godini švedska pomoć Srbiji dostigla 15 miliona evra, što ih visoko pozicionira među biletaralnim donatorima, a učestvuju i u zajedničkim projektima EU.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge je takođe naveo SKGO kao dugogodišnjeg strateškog partnera i jedinstveno udruženje lokalnih samouprava. On je rekao da će unapređenjem rada lokalnih samouprava građani uživati u boljim uslugama.

Istakao je da je ta zemlja izdvojila devet miliona evra za podršku lokalnim samoupravama jer je želja Švajcarske da prenese iskustva kako bi Srbija izgradila usluge u lokalnim samoupravama po meri njenih građana.

"Kao visokodecentralizovana zemlja pružamo podršku međuopštinskoj saradnji jer je to koristan koncept koji omogućava bolje usluge", rekao je Ge.

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib rekao je da Srbija može da računa na podršku te zemlje u procesu integracije u EU, a da će fokus biti na unapređenju vladavine prava.

"Međusobna saradnja lokalnih samouprava omogućuje bolje i jeftinije usluge, naročito u ruralnim područjima", rekao je Šib.

Inicijative sa lokalnog nivoa, prema rečima regionalne direktorke za zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Žužane Horgitaj su ključ razvoja i imaju uticaj na ekonomski razvoj i život građana.

"Od 2001. godine investirali smo 450 miliona evra u infrastrukturu, a najveći partner nam je Beograd. Najveći problem u lokalnim samoupravama je nedostatak projekata, pa EBRD pruža stručnu pomoć pri njihovoj izradi", rekla je Horgitaj i dodala da digitalizacija može da nadomesti nedostatak kadrova u lokalnim samoupravama.

Predsednica SKGO Dušanka Golubović rekla je da je Stalna konferencija u ovoj godini pružila veliki broj usluga gradovima i opštinama za koje je pokrenula i nove servise.

Najznačajnija aktivnost SKGO u 2019. godini je, prema njenim rečima, bila učešće u izradi nacionalnih propisa kao što su Zakon o glavnom gradu ili Zakon o komunalnoj miliciji koji su usvojeni ove godine i na nizu zakona koji su u pripremi i među kojima su Zakon o izmeni i dopuni Zakona o teritorijalnoj organizaciji, Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o poljoprivrednom zemljištu i nizu zakona iz oblasti životne sredine.

Ona je rekla da je SKGO uputio veliki broj inicijativa koje su vezane za pripreme Zakona o finansiranju lokalne samouprave, a da su pažnju posebno usmerili na rešavanje problema oko naplate naknade za zaštitu životne sredine i pokretanje reformi u oblasti hitne medicinske pomoći.

SKGO je, kako je rekla, organizovala niz aktivnosti za identifikaciju predloga za unapređenje stanja u sektoru socijalne zaštite, zatim za reforme i primenu Zakona o ulaganjima, Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, kao i Zakonu o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju u vanrednim situacijama.

Golubović je rekla da je tokom godine SKGO sprovela 65 paketa podrške radi unapređenja administrativne efikasnosti, participacije i transparentnosti, unapređenja antikorupcijskih politika, rodne ravnopravnosti, životne sredine, vanredne situacije i upravljanja javnom svojinom.

Ona je rekla da je za sledeću godinu predviđeno 50 paketa podrške za unapređenje upravljanja ljudskim resursima i 50 za stručno usavršavanje zaposlenih.

Skupština SKGO organizovana je uz podršku programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza", koji finansira Vlada Švedske.