Vesti

Mart – Mesec frankofonije

Kao i svake godine, mesec mart se u celom svetu slavi kao Mesec frankofonije. 300 miliona ljudi, na 5 kontinenata govori francuskim jezikom. Pored ove impozantne brojke, frankofoniju odlikuje i njeno svojstvo institucionalnog sredstva za unapređenje francuskog jezika i uspostavljanje političke, obrazovne, ekonomske i kulturne saradnje između 88 država i Vlada članica Međunarodne organizacije frankofonije (OIF), koja ove godine obeležava 50 godina postojanja.

Tokom meseca Frankofonije biće predstavljeni frankofoni projekti koje u Srbiji sprovode škole, opštine, udruženja, muzeji, kulturni centri, ambasade i druga diplomatska predstavništva.

Grupa frankofonih ambasadora, osnovana 2018. godine sa ciljem da podrži Srbiju u statusu pridruženog člana MOF (OIF) i koja okuplja 23 diplomatske misije (ambasade i međunarodne organizacije), baviće se koordinacijom aktivnosti Meseca frankofonije, uz podršku Francuskog instituta u Srbiji.

Putem Programa za 2020. godinu možete se upoznati sa projektima partnera iz Srbije i diplomatskih misija (Belgija, Valonija-Brisel, Kanada, Egipat, Maroko, Švajcarska, Tunis) od kojih nekoliko (Frankofoni horizonti, Takmičenje za frankofonu pesmu) spajaju zemlje i kontinente, iljustrujući svu raznolikost svojstvenu frankofoniji. Kroz različite aktivnosti, pored tradicionalnog doprinosa frankofonije razvoju kulturne i jezičke raznolikosti, ove godine akcenat će biti stavljen i na održanje mira i rodne ravnopravnosti.

Tokom čitavog meseca marta biće organizovane i brojne dodatne aktivnosti. Aktuelnosti o Mesecu frankofonije možete pratiti na Facebook stranici Frankofonija od 1. do 31. marta 2020. godine.