Vesti

Sastanak Mreže za upravljanje ljudskim resursima

Kontinuirana izgradnja profesionalnog i depolitizovanog službeničkog sistema je jedan od ključnih uslova za zakonito, stručno i delotvorno obavljanje upravnih poslova kojima se ostvaruju javne funkcije i sprovodi politika. Stoga, službenički sistem, zahteva stalno preispitivanje i unapređenje u skladu sa savremenim tendencijama. On mora obezbediti, s jedne strane, zakonito i valjano funkcionisanje uprave, a s druge strane, mogućnosti razvoja karijere, socijalnu promociju, etičke standarde, kao i podsticajne mehanizme za rad službenika.

SKGO, kao organizacija koja okuplja sve lokalne samouprave u Srbiji ulaže velike napore u uspostavljanje modernog službeničkog sistema, i upravo je iz tog razloga, 5. i 6. marta 2020. organizovan dvodnevni sastanak Mreže za upravljanje ljudskim resursima. Prvog dana sastanka predstavljene su mogućnosti uvođenja okvira kompetencija potrebnih za delotvoran rad zaposlenih u upravi, o čemu su govorili predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, nakon čega je usledila radionica posvećena važnosti interne i eksterne komunikacije. Na kraju dana, učesnici su se bavili temom zaštite podataka o ličnosti iz perspektive Zakona o zaposlenima u AP i JLS.

Drugog dana sastanka, radionicu na temu „Uloga HR menadžera u novoj metodologiji primene stečenog znanja i veština u praksi” održali su predstavnici Nacionalne akademije za javnu upravu, a takođe je bilo reči o izazovima u primeni metodologije za utvrđivanje potreba za stručnim usavršavanjem. Ostatak drugog dana bio je rezervisan za otvoreni panel na temu stručnog usavršavanja u JLS, na kome su govoriti predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i predstavnici drugih relevantnih institucija.

Sastanak mreže organizovan je u okviru projekta „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – faza 2“ Projekat zajednički finansiraju Evropska unija i Savet Evrope, a sprovodi Savet Evrope u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Stalnom konferencijom gradova i opština .