Vesti

Na sastanku Mreže predstavljene novine u oblasti urbanizma

Na dvanaestom sastanku Mreže načelnika odeljenja za urbanizam SKGO održanom 10. marta 2020. godine, predstavljene su izmene Zakona o planiranju i izgradnji, novi Zakon o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja, kao i početak procesa izrade Prostornog plana Republike Srbije. U radu Mreže učestvovali su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a prisustvovalo je oko 70 predstavnika jedinica lokalne samouprave.

Predstavnica Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) Božana Lukić, informisala je prisutne o novoj regulativi vezanoj za regulaciju profesija i izdavanje licenci. Ove promene u Zakonu o planiranju i izgradnji rezultat su usklađivanja našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU. Po njenim rečima, broj regulisanih profesija kod nas je preveliki u odnosu na zemlje članice EU. Kod nas je u prethodnom periodu ove poslove radila Inženjerska komora Srbije. Tendencija je da broj regulisanih profesija bude što manji, a da se u budućnosti, naše tržište otvori za pružanje usluga inženjera i arhitekata iz inostranstva. Najavljeno je i donošenje podzakonskog akta kojom će biti definisani stručni poslovi u oblasti planiranja i izgradnje za koje je neophodna licenca.

Danica Uskoković, takođe iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predstavila je potpuno novi Zakon o posebnim uslovima u postupcima izgradnje i rekonstrukcije objekata linijske infrastrukture od značaja za Republiku Srbiju. Ovaj Zakon ima za cilj da otkloni teškoće koje se javljaju prilikom pribavljanja dokumentacije za izgradnju i rekonstrukciju objekata linijske infrastrukture. Od posebnog značaja za JLS biće odredbe koje se tiču rekonstrukcije i izgradnje lokalnih i državnih puteva. Naime, u skladu sa ovim Zakonom, jedinice lokalne samouprave moći će pod određenim uslovima finansirati rekonstrukciju državnih puteva koji prolaze teritorijom JLS. Takođe, JP Putevi Srbije će moći da finansiraju izgradnju i rekonstrukciju opštinskih puteva, ukoliko skupština JLS donese odluku kojom se to odobrava.

Na sastanku Mreže je najavljen početak izrade Prostornog plana Republike Srbije. Informaciju o početku izrade prenela je Ivana Stefanović iz MGSI, a materijal za rani javni uvid su predstavili predstavnici obrađivača, prof. Dr Marija Maksin i dr Nikola Krunić iz Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije. Predstavnici JLS pozvani su da aktivno učestvuju u procesu izrade Prostornog plana, kroz dostavljanje podataka, učešće na sastancima, davanjem primedbi i sugestija i slično.

Članovi Mreže upoznati su sa najnovijim informacijama u vezi organizacije Evropske nedelje mobilnosti 2020. godine.

Ova aktivnost SKGO je sprovela u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO - treća faza“, koji podržava Vlada Švajcarske.

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji.pdf

Prostorni plan Republike Srbije MGSI.pdf

Prostorni plan Republike Srbije.pdf

Evropska nedelja mobilnosti 2020.pdf