Vesti

Kruševac dobitnik nagrade povodom Evropske nedelje mobilnosti

Danas u podne, Evropska komisija objavila je konačne rezultate konkursa za nagradu Evropske nedelje mobilnosti za 2019. godinu u svim kategorijama u kojima se nagrada dodeljuje. Grad Kruševac je u kategoriji većih gradova (preko 50.000 stanovnika) dobitnik nagrade za organizaciju Evropske nedelje mobilnosti. Kruševac se tako našao ispred gradova Vroclav (Poljska) i Retimno (Grčka). U kategoriji manjih opština (do 50.000 stanovnika) pobednik je Kardica (Grčka), a nagradu za najbolji Plan održive urbane mobilnosti dobio je Brisel (Belgija).

„Izuzetna nam je čast što su naše aktivnosti u ovoj oblasti prepoznate i što smo dobili nagradu za Evropsku nedelјu mobilnosti 2019. Nagrada nije došla od jednom, jer mi već godinama obeležavamo ovu manifestaciju u punom obimu, a 2016. godine smo bili izabrani u 10 najbolјih gradova. Ovom prilikom bih se zahvalila Evropskoj komisiji i žiriju na ukazanom poverenju, kao i SKGO-u i GIZ-u, čiju smo podršku imali tokom Evropske nedelјe mobilnosti 2019, kroz realizaciju projekta “Održiva urbana mobilnost u gradovima i opštinama Srbije”, izjavila je Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca i dodala da se nada da će primer Kruševca poslužiti i drugim gradovima da krenu da se bave ovom temom.  

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, Đorđe Staničić, čestitao je gradu Kruševcu na izvanrednom uspehu i podvukao da je ovo priznanje dokaz da je uz angažman i entuzijazam pojedinaca i podršku lokalnog rukovodstva, moguće ostvariti značajne rezultate koji će biti prepoznati od strane struke, na evropskom nivou.

Rezultati takmičenja su objavljeni na zvaničnom sajtu manifestacije www.mobilityweek.eu kao i na stranicama ove manifestacije na društvenim mrežama. Video o Kruševcu – gradu pobedniku pogledajte ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=8Zm8UMR73K4&fbclid=IwAR0_rFKmjm63RMyiBW8pkoe7YJVQU-H-ADjqphFSLLFJUMvm3EVnznssyl8

Ove godine, zbog poznatih okolnosti izazvanih pandemijom, izostala je tradicionalna dodela nagrada koja se održava krajem marta u Briselu, a sekretarijat manifestacije odlučio je da objavi pobednike putem saopštenja za medije, na današnji dan.

U saopštenju za medije Evropska komesarka za transport, Adina Valean izjavila je: „Želela bih da prenesem svoje iskrene čestitke pobedničkim gradovima – vaše aktivnosti predstavljaju snažne primere koji ilustruju ključnu ulogu lokalnih lidera  u stvaranju  čistijih, bezbednijih i održivijih gradova. Nadam se da će vaše aktivnosti inspirisati gradove i opštine da preispitaju svoje strategije mobilnosti, posebno u svetlu trenutne pandemije.“

Da podsetimo, prošle godine, 22 grada i opštine iz Srbije obeležilo je Evropsku nedelju mobilnosti. Njih šest je steklo status “zlatnog učesnika” a pet jedinica lokalne samouprave iz Srbije je konkurisalo za nagradu (Kruševac, Šabac, Pirot, Bajina Bašta, Beograd). Nagrada za Kruševac je, do sada, najveći uspeh koji je neki grad iz Srbije postigao, a u vezi je sa pripremom ove manifestacije. Kruševac je, da podsetimo i prvi grad koji je samostalno usvojio Plan održive urbane mobilnosti, još 2017. godine.

Od ove godine, koordinaciju obeležavanja manifestacije Evropska nedelja mobilnosti u Srbiji vrše Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Stalna konferencija gradova i opština.