Vesti

CEMR virtuelni sastanak - Lokalni lideri otvorili put "novom normalnom" nakon COVID-a

Evropu je snažno pogodio koronavirus, sa otkrivenih 2 miliona inficiranih, 160.000 preminulih i prognozom da će se ekonomija ove godine smanjiti za 7,5%.

U četvrtak, 11. juna 2020, lokalni čelnici okupili su se na virtuelnom sastanku kako bi pripremili „novu normalu“ posle COVID-19, sa ciljem stvaranja održivog oporavka i otpornih društva dobro pripremljenih za takve zdravstvene krize.

Preko 80 gradonačelnika i drugih lokalnih i regionalnih izabranih zvaničnika iz 30 zemalja prisustvovali su onlajn događaju da bi podelili svoja iskustva o upravljanju COVID-19 na svojim teritorijama i razmotrili stav CEMR-a o tom pitanju. Stalnu konferenciju gradova i opština predstavljali su generalni sekretar Đorđe Staničić i šef Službe za evropske integracije Aleksandra Vukmirović.

Predsednik CEMR-a i predsednik regije Emilija-Romanja Stefano Bonaccini rekao je: „Kao lideri lokalnih i regionalnih vlada, bili smo na čelu krize. Zaposleni u javnom sektoru osigurali su neprekidno pružanje naših najvažnijih javnih usluga, što pokazuje ključnu ulogu organizovanih, dobro finansiranih lokalnih javnih službi za kontinuirano pružanje usluga od opšteg interesa građanima, posebno u hitnim slučajevima." 

Gledajući u budućnost, Bonaccini je potvrdio da će „uspeh mera za ostvarivanje socijalnog, ekonomskog i održivog oporavka zavisiti od naše sposobnosti prilagođavanja, inoviranja, ali i izgradnje snažnog partnerstva između svih nivoa vlada."


Oporavak koji poštuje klimu i ciljeve održivog razvoja

Kopredsednik CEMR-a i savetnik za Telemark Gunn Marit Helgesen naglasila je da potreba za prevazilaženjem ekonomskih i socijalnih izazova povezanih sa koronavirusom ne bi trebalo da dovede do zapostavljanja drugih pitanja. „Moramo se pozabaviti i situacijom posle COVID-a i drugim izazovima sa kojima se naše društvo mora suočiti“, rekla je ona i dodala da klimatske promene i ciljevi održivog razvoja ostaju ključni prioriteti za sve nas.  Nekoliko drugih izabranih zvaničnika podelilo je svoje stavove i iskustva o raznim temama, što je uključilo raspravu o kohezijskoj politici, digitalizaciji i potrebi za angažovanjem EU i drugih međunarodnih institucija.

Generalni sekretar CEMR-a Frederic Vallier predstavio je CEMR-ov rad na COVID-19. Ovo je uključilo stvaranje radne grupe COVID-19, za koju su 32 člana, medju kojima I SKGO, imenovala svoje predstavnike, i namenskog informativnog prostora COVID-19. Sekretarijat redovno održava sastanke radi razmene najboljih praksi među članovima, organizovao je nekoliko anketa, distribuirao informativna pisma i bio domaćin prezentacija visokih zvaničnika OECD-a i EU.

Sastanak je održan u cilju pripreme za sastanak izvršnog bira CEMR-a 26. juna, koji će usvojiti stav o COVID-19, definišući stavove lokalnih i regionalnih vlada koje treba da se izraze i prema nacionalnim vladama i institucijama EU. Na sastanku ce biti prisutna evropska komesarka za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Vise informacija na linku https://ccre.org/en/actualites/view/4041