Vesti

Otvorena Evropska nedelja mobilnosti u Srbiji - Kruševcu dodeljen trofej

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici uručio je danas gradonačelnici Kruševca Jasmini Palurović pobednički pehar Evropske nedelje mobilnosti 2019, za nagradu u kategoriji većih gradova, koju dodeljuje Evropska komisija.

U takmičenju je prošle godine učestvovalo 3.135 gradova iz cele Evrope. Kruševac se Evropskoj nedelji mobilnosti pridružio 2002. godine organizovanjem Dana bez automobila a od 2015. godine je u punom takmičarskom statusu.   

"Zahvaljujem svima koji su učestvovali i time omogućili da Kruševac  dobije ovu prestižnu nagradu. Počeli smo polako, stidljivo, često sa nerazumevanjem. Prvo smo malo sklonili automobile sa ulica i počeli da  šetamo i koristimo druge vrste prevoza. Posle usvajanja Plana održive  mobilnosti krenuli smo da radimo infrastrukturu. Prošlogodišnja Evropska  nedelja mobilnosti pokazala je da Kruševac ima kapaciteta i snage da  uključi velike strukture. Ova nagrada je tim draža jer smo prepoznati u  EU kao neko je puno radio", rekla je gradonačelnica.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić, ispred organizacije koja je i nacionalni koordinator Evropske nedelje mobilnosti,  čestitao je Kruševcu na velikom angažmanu i uspehu koji je postignut.

"Ove godine još više lokalnih samouprava biće uključeno u Evropsku  nedelju mobilnosti. Prijavilo se 29 gradova i opština što je korak napred. Iza toga se kriju mnogobrojne aktivnosti a cilj je da se građani uključe u one događaje i manifestacije koje vuku napred. Ove godine predviđeno je i široko anketiranje građana i verujem da ćemo iz  toga izvući ciljeve koje treba ostvariti u budućnosti", rekao je  Staničić.

Zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern podsetio je da je Kruševac jedan od gradova koji je dobio veliku podršku Švedske.

"Kruševac je, zajedno sa susednim opštinama, radio na podizanju  kvalitetu života građana. Pre svega mislim na projekat podizanja  kvaliteta vode za piće gde je Švedska bila naročito usmerena jer će on  doneti poboljšanje života i zdravlja gradjana. Kruševac je dobar primer  javne uprave koji prepoznaje potrebe svojih građana. Smatram da ste nagradu zaslužili i da će vas ona motivisati u daljem radu", rekao je  Vern.

Sem Fabrici je pozvao je sve građane Srbije da učestvuju u Evropskoj nedelji mobilnosti "jer je to sjajan događaj u kojem će ove godine učestvovati 2.600 gradova iz 49 evropskih država".

"EU je pokrenula revolucionarnu ideju 'Zeleni plan' kojom se teži da čitav naš kontinent postane neutralan po pitanje emisije ugljen-dioksida do 2050. godine. Ove godine Nedelja mobilnosti se održava pod motom 'Nulta emisija za sve' i ima tri poruke od kojih je prva da je neophodno smanjiiti zagađenje vazduha jer je to loše po društvo. Tokom vanredne  situacije videli smo da se zagađenje smanjilo i moramo videti kako to  omogućiti ubuduće", rekao je on i dodao da je mobilnost dobra za naša pluća ali i za kondiciju.

"U ovih šest dana imaćemo po Srbiji niz aktivnosti a ja ću istaći samo dve. Sa našim partnerom 'Ulice za bicikliste' postavićemo aplikaciju - u narednih šest dana oni koji budu prešli najduži rutu pešice, biciklom, rolerima dobiće vredne nagrade. Druga zanimljiva inicijativa je 19. septembra Dan bez automobila u Beogradu ali i drugim gradovima poput  Pirota, Užica, Kladova, Sombora... Pozivam i druge gradove da nam se  pridruže", naglasio je Fabrici.

Ministarka saobraćaja i koordinatorka Evropske nedelje mobilnosti Zorana  Mihajlović podvukla je značaj ekoloških pitanja.

"Najveći izazov danas u svetu je zaštita životne sredine. To je pitanje svih naših politika, od obrazovanja do saobraćaja, koji ja vodim. To je  pitanje o jedinom pravom, održivom razvoju koji će omogućiti deci naše  dece da žive u jednoj očuvanoj sredini", rekla je ona i pozvala sve gradove da učestvuju u urbanoj mobilnosti i to svakog dana.

"Moramo da omogućimo ljudima uslove da budu urbano mobilni. Kao država  doneli smo strategije i akcione planove ali one moraju da se realizuju", podsetila je Mihajlovićeva i najavila da će od naredne godine to  ministarstvo dodeljivati nagradu od milion dinara jedinicima lokalne  samouprave da počnu da se bave onim što je urbana mobilnost.

Simboličnim puštanjem balona ministrka Mihajlović, ambasador Fabrici, zamenik ambasadora Vern i generalni sekretar SKGO Staničić, zvanično su  otvorili Evropsku nedelju mobilnosti u Srbiji.

Ova aktivnost realizuje se u okviru programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - druga faza", koji finansira Vlada Švedske.