Vesti

Predstavljena sedmonedeljna e-obuka za novoizabrane odbornike

Održavanjem uvodnog vebinara 13. oktobra 2020. godine u prostorijama Stalne konferencija gradova i opština, zvanično je započela sedmonedeljna e-obuka (učenje na daljinu) na temu „Sistem lokalne samouprave i primena načela dobrog upravljanja“.

Polaznike obuke pozdravili su Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, Saša Mogić, pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave i Džon Klejton, šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji.

E-obuka se organizuje u okviru projekta „Jačanje kapaciteta novoizabranih odbornika kroz e-učenje“, koji finansijski podržava Misija OEBS-a u Srbiji. Namenjena je novoizabranim odbornicima skupština gradova, opština i gradskih opština koji po prvi put obavljaju ovu funkciju i biće realizovana u periodu od 14. oktobra do 4. decembra 2020. godine.

Obuka nudi teme i informacije o ključnim oblastima od važnosti za jedinice lokalne samouprave (JLS), kao što su: decentralizacija i pojam lokalne samouprave (LS), sistem LS u Srbiji, etika javne službe, organi i organizacija LS, oblasti i delokrug LS, javne službe koje osniva LS, finansiranje LS, učestvovanje građana u upravljanju javnim poslovima, odnosi LS sa drugim organima vlasti, institucijama i organizacijama itd.