Vesti

Gradovi Niš i Vranje postali partneri Evropske nedelje lokalne demokratije

Gradovi Vranje i Niš dobitnici su nagrade Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope “Partner Evropske nedelje lokalne demokratije 2020”.

Nagrada se dodeljuje onim JLS koje su svojim aktivnostima u okviru Evropske nedelje pokazale posebnu posvećenost podizanju svesti građana na temu lokalne demokratije, a naročito ovogodišnjoj temi "Lokalna demokratija: izgradnja poverenja". Ove godine, zbog mera predostrožnosti usled globalne zdravstvene krize, dodela nagrada biće održana u sklopu online Godišnjeg sastanka nacionalnih koordinatora ENLD 26.02.2020. godine. 

Grad Niš uključio se u obeležavanje ovogodišnje Evropske nedelje lokalne demokratije sa više aktivnosti

Sprovedena je kampanja za podizanje svesti za aktivno učešće građana (dece i mladih do 35 godina) u pripremi Plana razvoja grada Niša za 2021. do 2027. godine putem društvenih mreža.

Više na linkovima :

https://www.facebook.com/Pokreni-Nis-101826545041195

https://www.instagram.com/pokreninis/?igshid=1vyohio6vwtl2&fbclid=IwAR2DDcsUIbTIBM_N_lCwEk3FkUHHJt1nMPFFcoALJXR-fYMq_fUnTfovJO8

U sklopu obeležavanja ENLD održana je Placemaking radionica na temu – Niš na reci, kao početna aktivnost ovog procesa izrade plana,  sa ciljem pokretanja participativnog planiranja uređenja obale Nišave u centru grada u kojoj su učestvovali predstavnici grada, akademske zajednice, privredne komore, NVO, javnih institucija, stanovnici, vlasnici preduzeća, kuća i stanova u tom delu grada. Predstavljena je tehnika planiranja izrade mesta sa ciljem aktiviranja otvorenih javnih površina, a takođe je predstavljena Konzul platforma kao sveobuhvatno sredstvo za učešće građana u odlučivanju. Više na linku https://consulproject.org/en/

Zamenica gradonačelnika Dušica Davidović održala je prezentaciju dobre prakse u oblasti otvorene uprave, građanskog učešća i e-demokratije studentima Fakulteta političkih nauka u Beogradu, na Tribini koju je povodom ENLD organizovala SKGO.

 

Grad Vranje je takođe sproveo niz aktivnosti u cilju obeležavanja ENLD

Jedna od ključnih aktivnosti grada Vranja u okviru ENLD je bila priprema Plana razvoja grada Vranja za period 2021-2030 uz učešće građana. 

Zatim, aktivnost “Pronađi i učestvuj“ koja je sadržala različite promotivne aktivnosti o ENLD – rad gradske vlasti, komunikacija sa zaštitnikom građana, odbornicima promocija volonterstva, promocija studentskog parlamenta i drugih instrumenata sa lokalnim zvaničnicima. Pored promocije ENLD-a, aktivnosti su uključivale i anketiranje sugrađana u vezi sa predlogom konkretnog projekta za njihov grad, upoznavanje srednjoškolaca sa funkcionisanjem gradskih organa, kao i edukativne i praktične radionice.

„Naš novac – naša prava“ predstavljala je aktivnost edukacije mladih predstavnika studentskih parlamenata srednjih škola o propisima o kreiranju gradskog budžeta i lokalnim finansijama koju je održao gradski većnik za budžet i finansije Bojan Kostić.

Radionica – know how, predstavljala je mogućnost u kojoj su učesnici radionice radili na stvaranju gradskog budžeta prema njihovoj sopstvenoj ideji kroz simulator sa stvarnom finansijskom situacijom. Organizovana obuka za mlade srednjoškolske parlamentarce na temu lokalnog budžeta, na kojoj su predstavljene osnove budžeta i načini uključivanja građana u budžetski proces.

Zanimljiva aktivnost je bila prezentacija rada sa radionica na stvaranju sopstvenog budžeta između timova i pokušaj da se njihov rad predstavi na najbolji način. Ova debata, pak, simulira rad odbornika u Skupštini grada koji zastupaju različite ideje i glasaju u duhu demokratije. Osnovni cilj je bilo mapiranje i utvrđivanje stvarnih potreba kroz dijalog sa sugrađanima, a sve radi stvaranja uslova za bolji kvalitet života i dalji razvoj grada. Sastanku je prisustvovao gradonačelnik dr Slobodan Milenković, predsednik skupština dr Dejan Tričković i gradski većnici Bojan Kostić i Danijela Milosavljević.

Aktivnost „Vidi i budi deo“ odnosila se na posetu predstavnika školskih parlamenata gradskoj administraciji sa ciljem upoznavanja sa funkcionisanjem i donošenjem odluka, kao i direktnu komunikaciju sa izabranim zvaničnicima.

„ENLD u vašem gradu“ je medijska promotivna kampanja organizovana u cilju upoznavanja građana sa terminom ENLD i aktivnostima grada Vranja.

**********************************************

Evropska nedelja lokalne demokratije (ENLD) je godišnji evropski događaj u koordinaciji Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti održava svakog oktobra u cilju obeležavanja donošenja Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Lokalne vlasti iz svih 47 država članica Saveta Evrope i njihova udruženja pozvani su da registruju i organizuju javne događaje kako bi promovisali i podstakli demokratsko učešće na lokalnom nivou. Ova inicijativa, ima za cilj dalje širenje univerzalnih vrednosti Saveta Evrope, kao što su demokratija i ljudska prava, kao i da učesnicima ponudi priliku da se uključe u evropsku mrežu koja je angažovana u promovisanju učešća građana na lokalnom nivou. Stalna konferencija gradova i opština je nacionalni koordinator Evropske nedelje lokalne demokratije.

Posetite stranicu ENLD http://www.skgo.org/strane/375