Vesti

Održan radni sastanak JLS sliva reke Drine

Danas je u saradnji Stalne konferencije gradova i opština i UNDP održan radni sastanak povodom predstavljanja rezultata na izradi Sporazuma o osnivanju Zajedničke službe za civilnu zaštitu i smanjenje rizika od katastrofa na Slivu reke Drine. Uz predstavnike gradova i opština Sliva Drine, na skupu su učestvovali Sandra Nedeljković, v.d. zamenika direktora Kancelarije za javna ulaganja, Živko Babović, načelnik Odseka za rizike, Sektora za vanredne situacije MUP-a RS, kao i stručnjaci i konsultanti UNDP i SKGO.

Ovim sporazumom uređuju se osnovni elementi i pitanja od značaja za rad Zajedničke službe, a cilj njenog osnivanja  je zajednički rad na stvaranju otpornije zajednice i zajedničko delovanje u cilju smanjenja rizika od katastrofa, organizovanja civilne zaštite, mapiranja opasnosti i rizika, upravljanja tokom vanrednih situacija, ublažavanja posledica i brzog oporavka i obnove posle katastrofa (elementarnih nepogoda, ekološko-zdravstvenih ili tehničko-tehnoloških nesreća), kao i zajedničke aktivnosti na jačanju administrativnih i tehničkih kapaciteta, te geografsko-informacionog sistema za potrebe upravljanja civilnom zaštitom i smanjenja rizika.

Tokom skupa, uz konstruktivnu diskusiju definisan je konačni tekst Predloga sporazuma i definisani dalji koraci u realizaciji.