Vesti

Lokalne samouprave u Srbiji obeležile Evropsku nedelju mobilnosti i Dan bez automobila

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se Evropska nedelja mobilnosti, manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama.

Lokalne samouprave se snažno ohrabruju da ovu nedelju iskoriste za testiranje novih mera u saobraćaju uz dobijanje povratnih reakcija od javnosti. To je, takođe, odlična prilika da se lokalne zainteresovane strane udruže i diskutuju o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rešenja. Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima koja doprinose rešavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha.

Stalna konferencija gradova i opština i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture su nacionalni koordinatori Evropske nedelje mobilnosti za Republiku Srbiju.

SKGO već nekoliko godina unazad poziva gradove i opštine da se uključe u obeležavanje manifestacije, a ovim pozivom obuhvaćeno je organizovanje prigodnih akcija (pešački dan, vožnje bicikla, akcije vezane za bezbednost u saobraćaju i sl.), među kojima je i obeležavanje 22. septembra - Svetskog dana bez automobila. Zaposleni u lokalnim samoupravama ovaj dan na predlog SKGO obeležavaju simboličnim gestom – dolaskom na posao pešice, biciklom ili nekim drugim vidom nemotorizovanog prevoza.    

Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a ove godine manifestacija se obeležava u više od 50 država Evrope i sveta, uz učešće više od 3000 gradova, među kojima je i 29 gradova i opština iz Srbije. Cilj je da se građanima skrene pažnja na to u kojoj meri automobilski saobraćaj ugrožava stanje životne sredine u gradovima i da se građani pozovu na promenu ponašanja u kretanju, uz ponudu kvalitetnih alternativa automobilima – pešačenje, bicikliranje, javni prevoz. Osim simboličnih akcija, gradovi koji obeležavaju ENM tokom ove nedelje promovišu trajne mere – sve ono što su uradili u prethodnih godinu dana na unapređenju uslova kretanja pešaka i biciklista – izgradnju biciklističkih staza, proširivanje trotoara, nove pešačke zone, zone umirenog saobraćaja kraj škola, unapređenje javnog prevoza, a od nedavno i podsticaje za kupovinu bicikala.

Učesnici manifestacije Evropska nedelja mobilnosti 2021. godine u Srbiji su: Aleksinac, Bela Palanka, Beograd, Blace, Boljevac, Bujanovac, Čajetina, Ćićevac, Gornji Milanovac, Užice, Kikinda, Kladovo, Kruševac, Kula, Niš, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Osečina, Pirot, Sokobanja, Sombor, Srbobran, Svilajnac, Temerin, Veliko Gradište, Vlasotince, Vranje, Vrbas i Šabac.

Link ka spisku učesnika iz Srbije na zvaničnom sajtu Evropske nedelje mobilnosti sa opisom predviđenih aktivnosti: https://mobilityweek.eu/2021-participants/?year=2021&country=RS