Vesti

Upravljanje otpadnim vodama važna tema za jedinice lokalnih samouprava

Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku ENVAP3 projekta, i Stalna konferencija gradova i opština održali su 23. novembra 2021. godine drugu u nizu onlajn informativnih radionica na temu „Upravljanje otpadnim vodama“, koja predstavlja jednu od prioritetnih tema za jedinice lokalne samouprave.

U uvodnom delu prisutnima su se obratili Sandra Dokić, pomoćnica ministarke, Sektora za strateško planiranje, projekte, međunarodnu saradnju i evropske integracije, Ministarstva zaštite životne sredine i Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

„Ovo je jedna od najzahtevnijih oblasti u okviru zaštite životne sredine, jer je potrebno mnogo angažovanja da se zahtevi direktiva Evropske unije kod nas ispune, a što nikako ne može da se uradi bez samog učešća lokalne samouprave. Sami podaci koji nam govore o otpadnim vodama kažu da je 55 odsto populacije povezano na sisteme prikupljanja otpadnih voda. Pored toga samo 7,3 odsto otpadnih voda ima biološki tretman, a 1,3 odsto ima strožiji tretman. Određeni podaci monitoringa govore da samo 4 odsto vodnih tela potoka i reka ima karakter dobrog statusa. Kada sagledamo sve ove podatke, ozbiljne potrebe u ovim oblastima su identifikovane i svi zajedno moramo da učestvujemo kako bismo ovu situaciju popravili.“ – naglasila je Sandra Dokić i dodala: „Ustanovljeno je da je 1,3 milijarde evra potrebno kao investicija u ovom segmentu. Identifikovano je da je neophodno da se izgradi oko 10.000 kilometara dodatne mreže za prikupljanje otpadnih voda i da se zameni ili izvrši reparacija oko 1.000 kilometara postojeće mreže. Zbog toga je ovaj vid radionica izuzetno značajan naročito što pokazuje dijalog između svih naših institucija, kako bismo mogli da shvatimo koje su potrebe jedinica lokalne samouprave u rešavanju ovog problema.“

Đorđe Staničić, je ukazao na važnost ove teme, podršku koju naša zemlja ima u rešavanju ovog problema, kao i na koji način se može obezbediti rešenje problema otpadnih voda. „Na svima nama je odgovornost da ovaj problem rešavamo kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou. Životna sredina je izuzetno skupo poglavlje i dobra vest je da postoji podrška kroz Zeleni dogovor za Zapadni Balkan od strane Evropske unije u ovom trenutku. Od izuzetnog značaja je da imamo kvalitetne projektante i izvođače i osposobljenu lokalnu samoupravu koja upravlja ovim sistemima. Potrebno je dosta znanja, energije, dobre volje i finansijskih sredstava koje je potrebno uložiti da se takav projekat zaokruži, kako bi dobio jasnu perspektivu u narednom periodu.“

Učesnici radionice su imali priliku da od eksperata iz ove oblasti, dobiju odgovore na mnogobrojna pitanja – koje su poslednje aktivnosti i budući planovi u segmentu upravljanja otpadnim vodama, kao i da čuju o planovima finansiranja infrastrukture za upravljanje otpadnim vodama. Praćenje kvaliteta otpadnih voda i primeri lokalnih samouprava u oblasti upravljanja otpadnim vodama bile su neke od tema ove radionice.

Ova aktivnost realizovana je u okviru Programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza", koji finansira Vlada Švedske.