Vesti

„Sokolom“ do Novog Sada za početak Evropske nedelјe mobilnosti

U sklopu obeležavanja početka manifestacije Evropska nedelјa mobilnosti (ENM), za učenike šestog razreda Osnovne škole „Mika Petrović Alas“ organizovan je izlet od Beograda do Novog Sada modernim vozom „Soko“. Cilј ove mini ekskurzije bio je promovisanje bolјe povezanosti naših gradova održivim vidovima prevoza, njihova afirmacija u Beogradu i Novom Sadu i edukacija mladih o značaju korišćenja aktivnih vidova kretanja.

Reč je o aktivnosti koju su u skladu sa temom ovogodišnje ENM „Bolјa povezanost“ i pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije!“ zajednički organizovali Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, Stalna konferencija gradova i opština, grad Beograd, grad Novi Sad, Osnovna škola "Mihajlo Petrović Alas" iz Beograda i preduzeće Srbija voz.

Deca su pred polazak za Novi Sad imala priliku da čuju predavanje o ekološki prihvatlјivim vidovima transporta, a tokom tridesetak minuta vožnje „Sokolom“ priređen je i interaktivni kviz o železnici i mobilnosti kao konceptu.

U Novom Sadu, u organizaciji gradske Uprave za saobraćaj i puteve i Uprave za zaštitu životne sredine, đaci su obišli stanicu za iznajmlјivanje bicikala, upriličena je vožnja autobusom na tečni naftni gas, kao i testovi spretnosti na poligonu za vožnju bicikala.

Učenicima iz Beograda ostala je lepa uspomena na Novi Sad i verovatno prvo putovanje vozom „Soko“, a naučili su neke nove stvari o zaštiti životne sredine i održivim vidovima transporta.

Evropska nedelјa mobilnosti počinje 16. septembra i do sada se za obeležavanje ove manifestacije prijavilo 25 gradova i opština iz Srbije. ENM se završava 22. septembra organizacijom akcije „Dan bez automobila“ širom zemlјe.