Vesti

Izmene i dopune Zakona o javnom dugu

Javna rasprava na temu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu održana je 17. decembra 2009. godine u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština, u organizaciji Ministarstva finansija, Stalne konferencije gradova i opština i Programa za podsticaj ekonomskom razvoju opština (MEGA), koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Urban Institut (UI).

Sastanku su prisustvovali Slobodan Ilić, državni sekretar Ministarstva finansija, Branislav Tončić, direktor Uprave za javni dug, Zorica Dunović, pomoćnica ministra finansija, Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, Aleksandar Bućić, pomoćnik generalnog sekretara SKGO, Piter Epštajn, direktor Programa podsticaja ekonomskom razvoju opština i Ljiljana Brdarević, iz istog programa.

Takođe, aktivno učešće na skupu su uzeli i predsednik Saveta Državne revizorske institucije, Radoslav Sretenović, zatim predstavnici Narodne banke Srbije, Uprave za trezor, Komisije za hartije od vrednosti, Beogradske berze, Centralnog registra hartija od vrednosti, Udruženja banaka Srbije, Svetske banke, KfW razvojne banke, EBRD-a, USAID programa SEGA i više predstavnika gradova i opština Srbije.

Cilj sastanka je bio da se, kroz dijalog svih relevantnih institucija, sagledaju načini unapređenja pravnog okvira za emisiju obveznica lokalnih vlasti u Srbiji i koriguju slabosti pravnog okvira za dalji razvoj kreditiranja lokalne samouprave u oblasti infrastrukturnog razvoja. Prisutni su imali priliku da razmene svoja mišljenja u vezi pravnog regulisanja emisije municipalnih obveznica, kao i ostalih izmena zakona. Osim toga, učesnici su izneli i svoja mišljenja i komentare na radnu verziju Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu, koji na sveobuhvatan način reguliše i unapređuje mogućnosti lokalnih samouprava da se zadužuju.