Questions and answers
On this page, SKGO publishes answers from the SKGO Expert Service to questions received from local administrations about the functioning of local self-government and the responsibilities of cities and municipalities.
Kako ponuđač koji je najpovoljniji, dostavlja dokaze kada se pozove?
Šta se podrazumeva pod „trgovinskim karakterom“ – član 3. ZJN?
Navedeno je uređeno članom 3. stav 2. ZJN. Naime, ZJN propisuje da potrebe koje imaju industrijski ili trgovinski karakter, u smislu stava 1. tačka 4) ovog člana, jesu one potrebe koje zadovoljava pravno lice koje posluje u redovnim tržišnim uslovima, koje ima za cilj ostvarenje dobiti i samo snosi gubitke koji proizlaze iz njegove delatnosti.
Dakle, suština ovog uslova je u poslovanju u redovnim tržišnim uslovima, u kojima je smo pravno lice „odgovorno“ za svoje poslovanje i snosi posledice poslovanja bez „pomoći“ države.
Da li nabavku srodnih dobara i usluga (kancelarijski materijal, gorivo za službena vozila, usluge mobilne i fiksne telefonije i sl.), koje se plaćaju sa više pozicija budžeta opštinskih organa: Skupštine, Predsednika opštine, Opštinskog veća, Opštinskog pravobranilaštva i Opštinske uprave, koji imaju posebne finansijske planove, treba spojiti u iste nabavku ili bi Opštinska uprava, koja ima službu javnih nabavki (drugi organi je nemaju), mogla po njihovom ovlašćenju, sprovoditi posebne postupke nabavki na koje se zakon ne primenjuj?. Svi organi su direktni korisnici budžeta opštine i svi oni posluju preko jedinstvenog matičnog broja i PIB-a.
U navedenom slučaju kada svi direktni korisnici budžeta opštine posluju preko jedinstvenog matičnog broja i PIB-a, a Opštinska uprava ima službu javnih nabavki, celishodno bi bilo da se, bar na tom nivou, u skladu sa članom 79. ZJN, obrazuje telo za centralizovane javne nabavke što bi obezbedilo efikasnije sprovođenje postupka nabavke, a i obezbeđivanje povoljnijih uslova nabavke predmetnih dobara i usluga od dobavljača.
Ako se na izmene ugovora za radove koji se rade usled viškova radova primenom opštih uzansi o građenju primenjuje novi Zakon, da li treba uraditi odluku o izmeni ugovora, izveštaj upravi i aneks što je rađeno po starom u skladu sa članom 115. ili ne treba? .Da li se za to primenjuje član 157. ili 160. novog zakona?
Izmene ugovora se svakako vrše zaključenjem aneksa ugovora, ali više ne postoji obaveza donošenja odluke i dostavljanja izveštaja nadležnim organima, već samo postoji obaveza da se objavi oglas o javnim nabavkama, i to samo u slučaju izmena iz čl. 157. i 158. ZJN. Na viškove radova se mogu primeniti odredbe oba navedena člana - 157. i 160. ZJN, u zavisnosti od konkretne situacije.
U slučaju izmene ugovora po čl. 157. i 158. novog ZJN, postoji obaveza objavljivanja obaveštenja o izmeni „u roku od 10 dana od nastale izmene“. Trenutak nastale izmene je dan obostranog potpisivanja aneksa ugovora? Dosadašnje iskustvo je da protekne dosta vremena dok se potpisani aneks ne vrati naručiocu. Kako prevazići problem mogućeg kašnjenja u rokovima?
Ako je prelaznim i završnim odredbama određeno da se svi započeti postupci javnih nabavki okončavaju po propisima po kojima su započeti, kako se onda izmena ugovora posle 01.07.2020. radi po novom zakonu? Odnosno, šta se podrazumeva pod okončanjem postupka?
Da li je moguće objaviti prethodno informativno obaveštenje pre unošenja predmetne javne nabavke u plan javnih nabavki, u situaciji kada se ne zna procenjena vrednost javne nabavke?
Jeste, moguće je. Naime, ovakvo obaveštenje može se objaviti na Portalu javnih nabavki odabirom opcije za objavu prethodnog obaveštenja (jer čak i postupak izuzetno možete pokrenuti ukoliko nije planiran u Planu javnih nabavki, kako je to predviđeno članom 88. stav 7 ZJN). U članu 107. ZJN navedeno je da prethodno informativno obaveštenje sadrži sve informacije iz Priloga 4 Deo A II, a u njemu u tački 7) stoji „Kratak opis nabavke: priroda i obim radova, priroda i količina ili vrednost dobara, priroda i obim usluga”, odnosno ne traži se decidno navođenje procenjene vrednosti javne nabavke.
Ako interni akti još uvek nije usvojen po novom Zakonu da li se primenjuje stari interni akt?
Da li je potrebno da u lokalnoj samoupravi koja ima više gradskih uprava kao naručioce da svaka od njih donese svoj interni akt ili je dovoljan jedan za sve naručioce u toj lokalnoj samoupravi?
Da li se nabavke na koje se Zakon ne primenjuje prikazuju samo u finansijskom planu?
Nema obaveze da se sačinjava plan nabavki u delu ovih nabavki, ali treba imati u vidu da se može sacinjavati i plan nabavki na koje se zakon ne primenjuje, upravo iz razloga da bi na taj način i pratili izvršenje finansijskog plana i uklapali se u trošenje raspoloživih sredstava po pojedinim aproprijacijama.
Da li se i dalje koristi program koji kontroliše Uprava i koji je korišćen do sada za izradu plana i unos postupaka ili to više nije potrebno?
Ne, nadalje će se planovi javnih nabavki unositi putem novog Portala javnih nabavki. Ipak, trebalo bi imati u vidu da će se i nadalje u delu izveštavanja i sprovodjenja postupaka javnih nabavki koristiti stari Portal javnih nabavki, odnosno izveštavanje Kancelariji za javne nabavke u vezi sa postupcima koji su pokrenuti i okončani prema odredbama prethodno važećeg ZJN.
Da li se nepredviđeni radovi ugovaraju na osnovu pregovaračkog postupka bez objavljivanje poziva, a na osnovu mišljenja Kancelarije za javne nabavke?