Pitanja i odgovori
Na ovoj stranici SKGO objavljuje odgovore Stručne službe SKGO na pitanja koja iz lokalnih uprava dobija u vezi sa funkcionisanjem lokalne samouprave u različitim oblastima i sa primenom nadležnosti i poslova gradova i opština.
Ugovori koji se zaključuju na duži vremenski period morali su da budu planirani u tekućoj budžetskoj godini i u projekciji za sledeće godine koliko ugovor traje. Prema Uredbi koja je do sada važila pre pokretanja postupka javne nabavke neophodno je bilo da se pribavi obrazac UPR. Da li to sada treba za višegodišnje ugovore?
Da, Uredba o kriterijumima za utvrđivanje prirode rashoda i uslovima i načinu pribavljanja saglasnosti za zaključivanje određenih ugovora koji, zbog prirode rashoda, zahtevaju plaćanje u više godina (’’Sl. glasnik RS’’ br. 21/2014 i 18/2019) i dalje važi i njen prilog je i obrazac UPR, i odnosi se na rashode u okviru kontnih grupa 42 – korišćenje usluga i roba i 62 – nabavke finansijske imovine.
Da li nabavke koje su bile predviđene u Planu javnih nabavki (javne nabavke male vrednosti) naručilac sada pokreće kao nabavke na koje se Zakon ne primenjuje zbog samog limita do 1.000.000,00 dinara, odnosno do 3.000.000,00 dinara, ali bez objavljivanja novog Plana javnih nabavki?
Da, s obzirom da je u skladu sa članom 88. ZJN naručilac dužan da donese godišnji plan javnih nabavki u koje više ne spadaju nabavke dobara i usluga čija je procenjena vrednost manja od 1.000.000,00 dinara i nabavke radova čija je procenjena vrednost manja od 3.000.000,00 dinara, a naručioci su u obavezi da 01.07.2020. godine, a najkasnije pre pokretanja prvog postupka javne nabavke po novom ZJN, usklade svoje donete planove javnih nabavki sa odredbama novog ZJN. Što znači da za sprovođenje nabavki ispod pomenutih i zakonom definisanih pragova nije neophodni preduslov usklađivanje i objavljivanje usklađenog plana javnih nabavki.
Na šta obratiti pažnju kada je u pitanju sprovođenja nabavki na koje se Zakon ne primenjuje? Da li mora da se objavljuje na Portalu javnih nabavki ili ne?
Ukoliko je nabavka ispod limita, ne objavljuje se nijedan dokument na Portalu. Ukoliko se radi o izuzeću u skladu sa čl. 11-21. ZJN, mogu se (ali nije obaveza) objaviti oglasi: obaveštenje za dobrovoljnu prethodnu transparentnost ili obaveštenje o dodeli ugovora. Podatke o nabavkama na koje se ZJN ne primenjuje dostavljate zbirno jednom godišnje, prema Uputstvu za objavljivanje podataka o javnim nabavkama koje su izuzete iz primene zakona, objavljenom na sajtu Kancelarije za javne nabavke u delu ’’podzakonska akta’’. Navedeno je definisano članom 181. stav 3. i 4. ZJN.
Da li naručilac može da pokreće nabavke na koje se Zakon ne primenjuje i pre nego što se interni akt usvoji?
Da li se produžetak roka važenja ponude u pisanoj formi traži preko Portala javnih nabavki?
Da li se Komisija za javnu nabavku obrazuje zajedno sa odlukom o pokretanju?
Da li se sva dokumenta kreirana na Portalu javnih nabavki mogu štampati i stavljati kao zvaničan dokumnt u predmetu? Da li njih treba da potpisuju članovi komisije ili naručilac?
Da, mogu se štampati i stavljati kao zvanični dokument u konkretnom predmetu, a da li će ih neko i potpisivati zavisi i od odredbi opštih akata kojima se reguliše, na primer ko donosi Plan nabavki pa ako je to recimo načelnik gradske ili opštinske uprave, onda je logično da takav dokument ta osoba i potpiše. Ili na primer izveštaj o postupku javne nabavke koji sastavlja komisija za javne nabavke ista treba i da potpiše pre dostavljanja naručiocu radi donošenja odluke o dodeli ugovora ili neke druge odluke. Generalno, postupanje sa kompletnom dokumentacijom o javnoj nabavci zavisi i od primene propisa o kancelarijskom poslovanju, primeni elektronske pisarnice i naravno odredbi opštih akata naručioca koji regulišu ovu materiju. Posebno napominjemo da se obrati pažnja i na odredbe člana 41. ZJN koji reguliše pitanje evidentiranja, dokumentovanja i čuvanja celokupne dokumentacije u vezi javne nabavke.
Da li mesne zajednice mogu biti naručioci?
Ukoliko dobavljač ne prijavi podizvođača, a na terenu ga angažuje, čija je dužnost intervencije i da li postoje sankcije i koje?
Sam naručilac bi trebalo putem angažovanja (stručnog) nadzora o tome voditi računa i shodno tome i intervenisati pošto je to i u njegovom interesu. Takođe, postoje i određene ingerencije nadležnih inspekcijskih organa (inspekcije rada, građevinske inspekcije i dr.), koje postupaju u okvirima svoje nadležnosti, na primer ako se utvrdi da je reč o neregistrovanom subjektu, i koje će onda preduzimati i određene sankcije u skladu sa zakonom.
Sankcije se mogu sastojati i u realizaciji sredstva finansijskog obezbeđenja za dobro izvršenje posla.
Da li komisija za javnu nabavku mora da ima zamenika za svakog člana komisije?
Da li za naručioce Opštinsku upravu, Predsednika opštine i Skupštinu opštine koji imaju isti matični broj treba od Kancelarije za javne nabavke da se traži dozvola za krovnog naručioca?