Odbor za životnu sredinu i vanredne situacije

Odbor SKGO za životnu sredinu i vanredne situacije je stalno radno telo SKGO za razmatranje pitanja iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine i upravljanja vanrednim situacijama i to sa pravnog, organizacionog, ekonomskog i tehničkog aspekta.

Odbor prati, analizira i razmatra pitanja i probleme u pomenutim oblastima i svoja mišljenja, zaključke, inicijative i predloge podnosi Predsedništvu i članovima SKGO, organima, ustanovama i organizacijama Republike Srbije i Autonomne Pokrajine i domaćim i međunarodnim partnerima SKGO. Odbor posebno prati i analizira stanje u pravnom okviru koji uređuje životnu sredinu i vanredne situacije i inicira pred organima SKGO i nacionalnim institucijama njegovu promenu ili unapređenje.

Odbor je i forum za razmenu međuopštinskih iskustava i dobre prakse i podsticanje saradnje gradova i opština u oblasti zaštite životne sredine i vanrednih situacija, kao i saradnje SKGO i njenih partnera u ovoj oblasti.

Odbor daje stručnu podršku, predloge i inicijative za formulisanje projektnih aktivnosti i neposredno se uključuje u razvijanje projekata vezanih za jačanje kapaciteta i unapređenje i razvoj lokalne samouprave u oblastima delovanja Odbora.

Sekretarka Odbora: Jana Pavlović

Predsedava opština Golubac

Članovi odbora u mandatu 2023-2025:

Aranđelovac Bajina Bašta Barajevo-Beograd Bosilegrad Veliko Gradište
Vlasotince Vranje Žagubica Zrenjanin Knić
Koceljeva Kraljevo Leskovac Palilula-Niš Novi Pazar
Novi Sad Prokuplje Smederevo Subotica Surdulica
Ćuprija Čajetina Šid