Vesti

Sastanak Radne grupe za Zapadni Balkan Komiteta regiona EU

Radna grupa za Zapadni Balkan Komiteta regiona EU održala je na poziv gradonačelnika Miloša Vučevića 13. sastanak 26. juna 2013. godine, u Novom Sadu,. Radna grupa je radno telo CIVEX komisije Komiteta regiona koju čine izabrani predstavnici lokalnog i regionalnog nivoa zemalja članica EU i bavi se temama koje se pojavljuju kao interesantne i potrebne za poboljšanje procesa integracija lokalnih i regionalnih vlasti zemalja Zapadnog Balkana u procesu pridruživanja EU. Teme sastanka bile su usmerene na pregovore EU i Srbije o pristupanju i njihov uticaj na subnacionalni nivo vlasti, proces decentralizacije u Srbiji i pozicioniranje lokalne samouprave u EU kontekstu, kao i uloga lokalnih i regionalnih vlasti u unapređenju poštovanja ljudskih prava i zaštiti manjina.

Predsedavajuća Radne grupe Mia De Vits iz Belgije, u svom uvodnom govoru pozdravila je poslednje napore Srbije u pravcu dobijanja datuma za pristupne pregovore i istakla da se sastanak Radne grupe održava u značajnom trenutku za Srbiju, te da lokalne samouprave moraju izraziti svoj stav i biti važan faktor u procesima odlučivanja, naročito kada je u pitanju decentralizacija.

Gradonačelnik Vučević je istakao značaj uloge lokalne samouprave u procesu evropskih integracija, naročito u pogledu kreiranja pregovaračkih pozicija države koje moraju uvažiti realno stanje kapaciteta, nadležnosti i resursa lokalne samouprave, te usmeriti pažnju na koordinaciju i konsultaciju svih nivoa vlasti u ovom procesu. On je naglasio ulogu Komiteta regiona kao savetodavnog tela EU i podršku koju može pružiti lokalnim vlasitma u Srbiji da se blagovremeno pripreme za obaveze koje ih čekaju u procesu pristupanja.

Martin Kern, šef operacija Delegacije EU u Srbiji je u svom izlaganju ukazao na ocene o sadržane u godišnjem Izveštaju o napretku Srbije za 2012. godinu Evropske komisije, naročito u pogledu pojašnjenja i pravilnog sprovođenja propisa o lokalnim finansijama da bi se obezbedilo predvidivo finansiranje opština, nepostojanja adekvatnog nadzora nad prenetim nadležnostima na lokalnu samoupravu, bez obezbeđivanja dovoljnih kapaciteta i sredstava, kao i neaktivnost Komisije za finansiranje lokalne samouprave i Nacionalnog saveta za decentralizaciju. On je istakao neophodnost unapređenja konsultacija sa lokalnim vlastima u pripremi novih ili izmeni postojećih propisa, kao i važnost unapređenja poslovne klime, ubrzanja izdavanja građevinskih dozvola i promene indeksa konkurentnosti. Takođe, od velike je važnosti unaprediti proces programiranja IPA fondova, naročito u smislu pripreme serije kvalitetnih projekata na osnovu relevantnih strategija na lokalnom nivou koje moraju biti usaglašene sa nacionalnim prioritetima.

Saša Paunović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština, istakao je da se najveći efekti pristupanja EU vide upravo na lokalnom nivou kao najbližem građanima, te da se uloga lokalne samouprave mora sagledati na više nivoa. Lokalne samouprave moraju izvršiti odgovarajuće unutrašnje pripreme, u smislu primene evropskih standarda i vrednosti sadržanih u pravnim tekovinama EU transponovanih u naše zakonodavstvo, te korišćenja bespovratnih sredstava EU za podizanje nivoa usluga građanima i stvaranja uslova za održivi lokalni razvoj. Takođe, one moraju unaprediti partnerstvo sa centralnim vlastima, učestvovati u kreiranju političkih pozicija za pristupne pregovora, ali i u procesu planiranja i programiranja sredstava EU fondova. Na kraju, lokalna samouprava se mora pozicionirati i na EU sceni, gde je važna povezanost sa Komitetom regiona EU sa kojim nas očekuje sledeće godine formiranje Zajedničkog konsultativnog komiteta u kojem će, ravnopravno sa evropskim kolegama, srpski izabrani predstavnici raditi na pitanjima bitnim za proces pristupanja. U tom smislu, predstavljanje nacionalne asocijacije na EU sceni, odnosno mogućnosti za otvaranje Kancelarije SKGO u Briselu je važno pitanje koje će biti debatovano u narednom periodu.

Na sastanku su govorili i predsedavajući Agencije za flamansko-evropske odnose Van den Brande, zamenik direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Dragoljub Acković, predstavnik Pokrajine Salcburg pri Komitetu regiona Franc Šausberger, gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak, poslanik u Skupštini APV Predrag Matejin i Jelena Đeri, opština Kanjiža.

Sastanku su prisustvovali predstavnici opština i gradova u Srbiji, Ministarstva za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu, kao i drugih institucija relevantnih za teme sastanka.