Vesti

Konstituisan Odbor SKGO za finansije i javnu imovinu

Prva sednica Odbora za finansije i javnu imovinu održana je 15. aprila 2014. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) u Beogradu. Sednicom je predsedavao Predrag Milošević, predsednik Odbora za finansije i javnu imovinu i predsednik opštine Sečanj. Za zamenika predsednika Odbora izabran je Duško Šarošković, načelnik Gradske uprave za budžet i finansije, Sremska Mitrovica.

U uvodnom delu skupa, prisutnima se obratio Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, koji je ukratko informisao prisutne o aktivnostima koje SKGO namerava da sprovede u narednom periodu, a tiču se lokalnih finansija i naglasio značaj uvođenja programskog budžetiranja na lokalni nivo.

Dunja Naić, sekretarka Odbora za finansije i javnu imovinu predstavila je strateške ciljeve i aktivnosti koje su planirane u oblasti lokalnih finansija u skladu sa Akcionim planom za implementaciju strateškog plana Stalne konferencije za 2014. godinu, a koji se prvenstveno odnose na sledeće oblasti:

-           Uspostavljanje stabilnog, predvidivog i transparentnog sistema finansiranja LS,
-           Razvoj transparentne i efikasne upotrebe javnih sredstava i
-           Proširenje izvornih prihoda lokalne samouprave.

Aleksandar Bućić, pomoćnik generalnog sekretara za finansije informisao je prisutne o najbitnijim aspektima uvođenja programskog budžetiranja, imajući u vidu da lokalne samouprave u Srbiji u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu imaju obavezu pripreme budžeta i na programskoj osnovi do kraja tekuće godine. Prema njegovim rečima samo unapređenje budžetskog procesa je deo šire reforme upravljanja javnim finansijama, koja stavlja naglasak na utvrđivanje prioriteta i optimizaciju potrošnje u cilju podsticanja privrednog rasta i efikasnog pružanja kvalitetnih usluga javne uprave, a upravo programski budžet predstavlja efikasan mehanizam za sprovođenje te reforme.

U okviru materijala za sastanak članovi Odbora su dobili Uputstvo za izradu programskog budžeta, koje je nastalo kao rezultat rada Radne grupe koju je Ministarstvo finansija formiralo u martu mesecu prošle godine i u kojoj je SKGO intenzivno učestvovala. Bućić je bliže informisao o uvođenju programskog budžeta na lokalni nivo i ulozi SKGO u ovom procesu, koja će u skladu sa pomenutim Uputstvom biti veoma značajna. Naime, SKGO će biti zadužena za:

-           Utvrđivanje programa i programskih aktivnosti,
-           Utvrđivanje uniformnih indikatora za merenje performanski koji će služiti za izveštavanje Ministarstva finansija i
-           Propisivanje smernica za povezivanje programskog budžeta i strateškog planiranja.

Prisutni su takođe informisani o značaju rodne komponente prilikom izrade budžeta i međunarodnoj dobroj praksi u ovom domenu, kao i o učešću Stalne konferencije u radu posmatračke pozicije o uticaju krize i decentralizacije na lokalne i regionalne vlasti.