Vesti

Četvrta sednica Odbora SKGO za urbanizam i stanovanje


Četvrta sednica Odbora SKGO za urbanizam i stanovanje održana je u sredu, 17. decembra 2008. godine u prostorijama SKGO u Beogradu. Sednicom je predsedavao gospodin Radislav Jelačić, zamenik predsednika Odbora, član gradskog veća grada Sombora.


Na sednici, Odbor je u načelu prihvatio i Studiju sektora urbanističkog planiranja i upravljanja zemljištem u gradovima i opštinama u Srbiji. Usvojene su Preporuke za reformu zakonskog okvira u oblasti planiranja, izgradnje i građevinskog zemljišta. Preporuke će biti prosleđene Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja na razmatranje. Članovi Odbora upoznati su sa sadržinom Sporazuma o saradnji, koji će biti potpisan sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja 23. decembra 2008. godine.


Odbor za urbanizam i stanovanje je upoznat sa najavljenim izmenama Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu. Kako se ovaj Zakon upravo primenjuje u Odeljenjima za urbanizam i izgradnju u gradovima i opštinama, i postoji tesna veza između ovog zakona i Zakona o planiranju i izgradnji, članovi Odbora su izrazili želju da učestvuju u javnoj raspravi povodom Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o proceni uticaja. S tim u vezi, oformljena je radna grupa koja je ovlašćena da dâ komentare na ovaj tekst. Radnu grupu čine članovi Odbora za urbanizam i stanovanje iz Alibunara i Brusa, a pridružiće im se dva člana Odbora za zaštitu životne sredine. Rok za dostavljanje komentara na Nacrt zakona je kraj decembra. Tekst Nacrta može se preuzeti sa internet prezentacije Ministarstva.