Vesti

30. Plenarno zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope

Delegacija Republike Srbije učestvovala je na 30. Plenarnom zasedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope koje je održano u periodu od 22. do 24. marta 2016. godine, u Strazburu. Našu Delegaciju činili su: Zoran Perišić, gradonačelnik Niša - šef Delegacije, Jelena Trifunović, predsednica opštine Svrljig - član, Olivera Pešić, odbornica u Skupštini grada Leskovca, Dragana Živanović, odbornica u opštini Rača, Dobrica Milovanović, član Odbora za saradnju i udruživanje iz grada Kragujevca, Zoran Jeličić, poslanik u Skupštini AP Vojvodine, Dušica Davidović, odbornica u gradu Nišu i Aleksandra Vukmirović, sekretar Delegacije i šef Službe za evropske integracije SKGO. Kao mladi delegat, na zasedanju je učestvovala Milica Skaro, studentkinja Pravnog fakulteta u Beogradu.

Članovi Delegacije učestvovali su 21. marta na sastancima političkih grupa Kongresa (Grupe socijalista i Evropskih narodnih partija), a 22. marta na sastancima komiteta Kongresa. Dušica Davidović je na sastanku Komiteta za tekuće poslove prezentovala aktivnosti Srbije i posebno grada Niša na temu sprovođenja kampanje protiv nasilja nad decom 1 u 5, kao i o teškom položaju dece migranata. Na sastanku Monitoring komiteta Dobrica Milovanović je diskutovao o stanju u nekoliko opština u Belgiji, a u pogledu argumenta flamanske vlade da se promenom strukture stanovništva ne može steći pravo na korišćenje francuskog jezika. On je podsetio da se slična promena svojevremeno desila u AP Kosovu i Metohiji, a da je međunarodna zajednica, odnosno većina država članica Kongresa, takvu promenu uvažila u mnogo značajnijem obimu.

Generalna tema zasedanja je bila "Etika i transparentnost na lokalnom i regionalnom nivou". Otvaranje je započelo himnom Evropske unije i minutom ćutanja za žrtve terorističkih napada koji su se neposredno pre početka dogodili u Briselu.

U uvodnom delu, nacionalnim delegacijama se obratio predsednik Kongresa Žan Luj Frekon koji je osudio varvarske terorističke napade u Evropi. Ovom prilikom je istakao da je bez obzira na trenutne probleme poput terorizma, izbegličke krize, konflikta na Bliskom istoku i u Africi i ekonomske krize, rad Kongresa na jačanju lokalne i regionalne demokratije aktivan kao i uvek, te da centralne vlasti ne uključuju lokalne i regionalne dovoljno. U tom smislu, Evropska povelja o lokalnoj samoupravi ostaje suštinski smernica za lokalne vlasti kako da se suoče sa izazovima.

U okviru teme "Izazov kreiranja interkulturnih društava na lokalnom nivou", potpredsednik Kongresa Verbek prezentovao je Strategiju za borbu protiv radikalizacije, dosadašnje aktivnosti i planove. Usvojena je rezolucija o kreiranju uputstva za upotrebu od strane lokalnih izabranih predstavnika u organizovanju interkulturnih i međureligijskih aktivnosti, čija promocija je važna u kontekstu povećanog ekstremizma, a govorilo se i o integraciji izbeglica na lokalnom nivou.

Nakon zasedanja, Delegacija Srbije se sastala sa ambasadorom Zoranom Popovićem, šefom Misije Srbije pri Savetu Evrope.

Sastanak Delegacije Srbije sa generalnim sekretarom Andreasom Kiferom održan je 23. marta i tom prilikom, predsedavajući Delegacije Zoran Perišić uručio je Kiferu poziv Republike Srbije za posmatranje lokalnih i pokrajinskih izbora. Gospodin Kifer je izrazio zadovoljstvo ovim pozivom i ukazao na to da, nakon sprovedenih izbora, treba formirati novu delegaciju u najkraćem mogućem roku. Kifer je ponovo naglasio da je misija predsednika Kongresa da sve zemlje članice u potpunosti ratifikuju Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, te da se i od Srbije očekuje da povuče reserve koje je stavila prilikom ratifikacije. Poslednja tema je bila monitoring primene Evropske povelje u Srbiji, tj. Izveštaj o stanju lokalne i regionalne demokratije koji se obavlja u sklopu redovnih aktivnosti, a u Srbiji bi trebalo da se sprovede krajem ove ili u toku sledeće godine. Delegacija je obećala podršku Kongresu u realizaciji navedenih zadataka.

Zasedanje Veća regiona održano je 23. marta, a na njemu je izabran novi potpredsednik i usvojena rezolucija i preporuka "Autonomija i granice u rastućoj Evropi", na čije obrazloženje je naša Delegacija uputila primedbe i komentare izvestiocu. U nastavku je prezentovana studija na temu "Evolucija regionalizacije u zemljama članicama Saveta Evrope". Na dnevnom redu zasedanja Veća lokalnih vlasti bila je i tema "Uloga lokalnih vlasti u borbi protiv trgovine ljudima", koja postaje globalna i epidemijska, te ima razne oblike, od prisilnog rada i prostitucije do prodaje dece i organa. Dok države pokušavaju da stanu na put ovome, zaključeno je da lokalne i regionalne vlasti mogu imati ulogu u detekciji i prevenciji, a da je Kongres prikupio metode i resurse za implementaciju borbe protiv trgovine ljudima. Gert Vestevin, predstavnik Kancelarije Visokog komesara za izbeglice UN istakao je da su interno raseljena lica manje vidljiva, ali da ih u Evropi ima preko tri miliona, da se suočavaju sa teškoćama, jer nemaju pravni status kao izbeglice, iako u stvari to jesu, a izrazio je i nadu da će Kongres pomoći u mobilisanju lokalnih vlasti da pruže pomoć ovim licima.

U okviru predsedavanja Bugarske Komitetom ministara otvorena je izložba "Gradovi Bugarske - živi antikvitet", koju je priredila Stalna Misija Bugarske pri Savetu Evrope. Liljana Pavlova, ministarka regionalnog razvoja i javnih radova je tom prilikom predstavila buduće aktivnosti Kongresa u okviru predsedavanja Bugarske i osvrnula se na zajedničke teme poput terorizma, izbegličke krize i situacije u Ukrajini.

Usvojena je preporuka o posmatranju lokalnih izbora u Ukrajini 2015. godine, gde je ocenjeno da su oni bili konkurentni, dobro organizovani i transparentni u većem delu zemlje. Na zasedanju su razmenjena pitanja učešća i uključivanja mladih, između mladih delegata i članova Kongresa.

Poslednjeg dana zasedanja usvojeni su tekstovi odobreni od strane veća, zapisnici veća, a vođena je diskusija i o transparentnosti javnih nabavki u okviru teme etika i transparentnost. Prezentovani su zaključci Misije za utvrđivanje činjenica u Albaniji i usvojena preporuka o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Slovačkoj.

Aleksandra Vukmirović
Sekretar Delegacije
Stalna konferencija gradova i opština