Vesti

Finansijski aspekt decentralizovanih usluga na lokalnom nivou


U okviru zajedničkog programa Saveta Evrope i Evropske agencije za rekonstrukciju “Jačanje lokalne samouprave u Srbiji” - projekat „Jačanje institucionalnog okvira za lokalnu samoupravu“, Savet Evrope i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizuju okrugli sto „Finansijski aspekt decentralizovanih usluga na lokalnom nivou“. Okrugli sto će se održati 11. novembra 2008. godine, u Sava centru u Beogradu, sala 3/1, sa početkom u 11 časova.  

U skladu sa zaključcima Radne grupe za decentralizaciju socijalne zaštite, na čijem je čelu Ministarstvo rada i socijalne politike, izvršena je procena sadašnje raspodele funkcija (nadležnosti) između centralnih i lokalnih vlasti u domenu socijalne zaštite, a zatim su utvrđene funkcije koje je moguće decentralizovati, kao i modeli finansiranja tih funkcija. Nakon ove faze, Radna grupa imenovala je eksperte koji su izradili izveštaj u kome je sadržan prikaz finansijskih aspekata decentralizovanih usluga na lokalnom nivou.

Okrugli sto ima za cilj da članovima Radne grupe i Odbora SKGO za društvene delatnosti, kao i ostalim zainteresovanim subjektima predstavi rezultate istraživanja, i da u neposrednoj diskusiji utvrdi dalje korake u decentralizaciji socijalne zaštite u Srbiji.

Kontakt osoba za ove aktivnosti u SKGO je Nataša Dragojlović, savetnik za institucionalni okvir (tel.: 064/870 3360, faks: 011/3221 215, e-mail: natasa.dragojlovic@skgo.org), a u Savetu Evrope Svetlana Babić, savetnik na programu, (tel: 011/ 30 88 411, e-mail: svetlana.babic@coe.int).