Vesti

Javne rasprave o Nacrtu zakona o javnoj svojini


U skladu sa odlukom Odbora za privredu i finansije Vlade Republike Srbije, tokom oktobra organizovane su regionalne javne rasprave o Nacrtu zakona o javnoj svojini i drugim imovinskim pravima Republike Srbije, AP Vojvodine i jedinica lokalne samouprave, kojim ce biti uredena svojinska ovlašcenja navedenih subjekata u skladu sa Ustavom Republike Srbije. Opštinske javne rasprave održane su u Valjevu, Somboru, Novom Sadu i Nišu, dok je završna rasprava održana u Beogradu.

Na završnoj javnoj raspravi prisustvovali su predstavnici Ministarstva finansija, Stalne konferencije gradova i opština, Delegacije Evropske komisije u Srbiji, USAID-MEGA programa i predstavnici lokalnih vlasti.

Inicijativa Ministarstva finansija u cilju održavanja javnih rasprava i podrška Stalne konferencije gradova i opština organizaciji skupova pozitivno je ocenjena. Opšti je stav, da je takav pristup korak ka vecoj demokratizaciji i decentralizaciji državne uprave. Nakon prikupljanja predloga i komentara, Nacrt zakona o javnoj svojini bice razmatran na sednici Vlade Srbije, dok se njegovo usvajanje ocekuje do kraja godine.

Tekst Nacrta zakona o javnoj svojini dostupan je na adresi www.mfin.sr.gov.yu. Sve predloge i sugestije potrebno je dostaviti Ministarstvu finansija na adresu: Ministarstvo finansija, Sektor za imovinsko-pravne poslove, ulica Kneza Miloša 20, Beograd, faks: 011/3642-711 ili elektronskim putem na mirjana.lisov@mfin.sr.gov.yu.