Vesti

Predsednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti u Beogradu

Predsednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u svoju prvu zvaničnu posetu došla je u Srbiju, a sa predstavnicima lokalnih vlasti naše zemlje sastala se baš na veliki jubilej - 60 godina postojanja Kongresa 

Predsednica Kongresa lokalnih I regionalnih vlasti Saveta Evrope Gudrun Mosler Ternsterm je na poziv predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučica u zvaničnoj poseti Srbiji, gde boravi u periodu 11-14. januara 2017. U pratnji predsednice je i generalni sekretar Kongresa Andreas Kifer. Domaćin ove višednevne posete je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Tokom sastanka sa predstavnicima Ministarstva, predsednica Kongresa razgovarala je o primena Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, kao i projektu stručnog usavršavanja koji Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu sprovodi u saradnji sa Misijom Saveta Evrope i Stalnom konferencijom gradova i opština.

Predsednica se sastala i sa prvim potpredsednikom Vlade I Ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem sa kojim je razgovarala o saradnji sa Savetom Evrope. Na sastanku koji je organizovan sa gradonačelnikom Beograda, bilo je reči o važnim temama kao što su uspešni projekti u oblasti socijalne zaštite, upravljanju gradom, migrantskoj krizi, ali i o finansiranju lokalne samouprave. Deo razgovora bio je posvećen predstojećem sastanku Komiteta za tekuće poslove Kongresa koji će u junu biti održan u Beogradu u organizaciji grada Beograda i Stalne konferencije gradova i opština.

U okviru svoje prve zvanične posete Srbiji, predsednica se sastala i sa Delegacijom Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti, koju čine predstavnici lokalnih vlasti i AP Vojvodine. Sastanak je održan 12. januara, i to baš na dan velikog jubileja - 60 godina postojanja Kongresa. Govoreći o prioritetima u narednom periodu, Mosler Ternsterm je istakla da će Kongres posebnu pažnju posvetiti unapređenju demokratije na lokalnom nivou, izgradnji inkluzivnog društva, boljoj implementaciji Povelje o lokalnoj samoupravi, unapređenju ljudskih prava, transparentnosti ali i unapređenju ruralnih područja. U nastavku sastanka bilo je reči i o učešću u radu organa Kongresa, promociji kampanje 1 u 5 koja je posvećena sprečavanju nasilja nad decom. Još jedna važna stvar očekuje Srbiju, rekla je Mosler Ternsterm, a reč je o poseti Misije Kongresa za procenu primene Evropske povelje o lokalnoj samoupravi koja će u Srbiji biti organizovana u februaru ove godine.

Delegaciju Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti čine:

Veće lokalnih vlasti:

  1. Robert Fejstamer, predsednik opštine Kanjiža, član
  2. Minja Obradović članica Gradskog veća Kragujevca, članica
  3. Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, član, zamenik šefa Delegacije
  4. Jelena Trifunović, predsednica opštine Svrljig, članica
  5. Martina Milosavljević, članica Skupštine opštine Knjaževac, zamenica
  6. Aleksandra Popović, predsednica opštine Surdulica, zamenica
  7. Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, zamenik

Veće regiona:

  1. Milenko Jovanov, član Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, član
  2. Zoran Perišić, član Skupštine grada Niša, član, šef Delegacije
  3. Ivana Tomić, članica Gradskog veća Beograda, članica
  4. Zoran Alimpić, član Skupštine grada Beograda, zamenik
  5. Dušica Davidović, članica Skupštine grada Niša, zamenica
  6. Tihomir Petković, gradonačelnik Grada Užica, zamenik
  7. Maja Sedlarević, članica Skupštine AP Vojvodine, zamenica