Vesti

Predstavljen sistem za registraciju stambenih zajednica

Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u periodu od 17-31. maja 2017. godine, organizovala je pet regionalnih prezentacija Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Užicu. Predstavnici lokalnih samouprava, zaposleni u odeljenjima i službama za stambene poslove, kao i novoimenovani registratori stambenih zajednica, imali su priliku da se upoznaju sa novim zakonskim rešenjima koja su u primeni od 1. januara 2017. godine.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u međuvremenu je pripremilo i objavilo nekoliko podzakonskih akata, između ostalog i podzakonski akt o registraciji stambenih zajednica. Republički geodetski zavod, koji će, u skladu sa Zakonom, voditi jedinstvenu evidenciju stambenih zajednica, pripremio je aplikaciju za vođenje registra stambenih zajednica na nivou lokalne samouprave. Uputstvo za korišćenje aplikacije za registraciju prikazano je učesnicima skupova. Registratori će u narednom periodu biti u obavezi da registruju sve stambene zajednice na teritoriji opštine/grada. Iako je ocenjeno da je aplikacija jednostavna za korišćenje, očekuje se da će biti potrebna dodatna savetodavna i tehnička podrška kada zvanično počne registracija (očekuje se da aplikacija bude u primeni od 5. juna ove godine).

Imajući u vidu brojne nove nadležnosti koje proističu iz Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, SKGO je počela da priprema modele koji treba da pomognu gradovima i opštinama u primeni Zakona. Neki od ovih modela predstavljeni su na regionalnim prezentacijama Zakona: Model Odluke o opštem kućnom redu u stambenim i stambeno poslovnim zgradama kao i Uputstvo za lokalne samouprave za uspostavljanje usluge savetovanja građana u oblasti energetske efikasnosti. SKGO će nastaviti da pruža podršku članicama u primeni Zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

Preuzmite prezentacije sa radionica >>>