Vesti

Evropska nedelja lokalne demokratije od 9. do 15. oktobra 2017. godine

Evropska nedelja lokalne demokratije (ENLD) je godišnja manifestacija koju od 2007. godine organizuje Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope sa ciljem promocije i jačanja demokratije na lokalnom nivou. U toku jedne nedelje sredinom oktobra lokalne vlasti iz 47 zemalja članica Saveta Evrope organizuju različite javne događaje sa ciljem da se sretnu i razgovaraju sa građanima na aktuelne teme. Nedelja lokalne demokratije održava se u oktobru, jer je 15. oktobra 1985. usvojena Evropska povelja o lokalnoj samoupravi.

U prethodnih 10 godina lokalne vlasti su razvile nove načine i mogućnosti za učešće građana u javnom životu. Građani su pozvani da izraze svoje mišljenje o pitanjima od javnog značaja preko direktnijih platformi kao što su veb-sajtovi, sistemi za tekstualne poruke i društvene mreže. Istovremeno, ove nove mogućnosti dolaze sa novim izazovima za lokalne i regionalne vlasti, kao što su pitanja vezana za zaštitu podataka, pristupačnost, sajber-kriminal, slobodu govora i socijalnu inkluziju. U svetlu desete godišnjice ENLD, Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope odlučio je da "Građanska participacija, savetovanje i posvećenost - za naprednu lokalnu demokratiju", bude glavna tema ENLD u 2017. godini.

Nedelja se održava u periodu od 9. do 15. oktobra. Ukoliko se u tom periodu održavaju drugi događaji ili lokalni izbori u opštini/gradu, datum se može pomeriti u okviru meseca oktobra.

Pozivamo opštine/gradove da uzmu učešće u organizaciji ove manifestacije. Prilikom izbora aktivnosti ohrabrujemo lokalne samouprave da koriste i promovišu relevantne inicijative Saveta Evrope i Kongresa.

Registracija se vrši online na vebsajtu ENLD http://sedl.alnetis.fr/en/inscription.html 

Za dodatna pitanja zainteresovani se mogu obratiti projektnom timu na adresu democracy.week@coe.int ili Bošku Nenadoviću, Služba za evropske integracije i međunarodnu saradnju SKGO (bosko.nenadovic@skgo.org , 011/3223-446).

Dokument o manifestaciji>>>
Preuzmite brošuru >>>