Vesti

Promocija Indeksa dobre uprave na lokalnom nivou

Stalna konferencija gradova i opština organizuje promociju Indeksa dobre uprave na lokalnom nivou, koji je razvijen u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, nezavisnim telima, predstavnicima lokalne samouprave i civilnim sektorom u Srbiji.

Promocija Indeksa dobre uprave biće održana 27. aprila 2018. godine, sa početkom u 09.30 časova u Aero klubu (Uzun Mirkova 4), u Beogradu.

Indeks dobre uprave na lokalnom nivou deo je projekta "Unapređenje administrativne efikasnosti i delotvornosti na lokalnom nivou" koji SKGO sprovodi, uz finansijsku podršku nemačke razvojne saradnje, obezbeđenu u okviru projekta "Podrška reformi javne uprave u Srbiji", koji implementira GIZ.

Ključna pretpostavka je da nema dobre uprave bez dobrog upravljanja resursima, kako ljudskim, tako i  materijalnim, te da je važno formulisati alat na osnovu kojeg će JLS moći da prate koliko dobro rade i gde bi mogle da budu bolje. Indeks dobre uprave na lokalnom nivou upravo treba da posluži tom cilju i ukaže lokalnim samoupravama da li su u oblastima kao što su odgovornost i anti-korupcija, efikasnost i delotvornost, ravnopravnost, transparentnost i participacija, ostvarile ne samo zakonske obaveze, nego uspostavile dobru praksu. Kroz više od 120 pitanja koja obuhvataju postupanje JLS u pet različitih oblasti, one će moći da procene svoje kapacitete i uz poštovanje preporuka koje su integralni deo Indeksa, unapređuju svoje postupanje. Istovremeno, kroz formulisane odgovore, preporuke i smernice, lokalne samouprave će biti u mogućnosti da, kroz prizmu potreba i legitimnih očekivanja građana kao korisnika usluga, sagledaju svoje ukupne resurse, odnosno efikasnost i delotvornost procedura koje sprovode.

U izradi Indeksa dobre uprave učestvovali su predstavnici svih zainteresovanih strana, od lokalnih samouprava, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i drugih državnih organa, uključujući nezavisna tela, do organizacija civilnog društva koji će biti pozvani da prisustvuju promociji.

U narednom periodu, na osnovu rezultata dobijenih kroz Indeks dobre uprave, SKGO će zajedno sa partnerima obezbediti podršku za preko 50 lokalnih samouprava, putem paketa podrške u oblastima dobre uprave u kojima je identifikovana potreba za unapređenjem.

Kontakt osoba za dodatne informacije je Marija Lukić, menadžerka projekta (marija.lukic@skgo.org). Rok za prijavu učešća je 23. april 2018. godine.

Agenda >>>